Βίντεο: Αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

14.43

Βαδίζουμε προς το τέλος συγκομιδής της κορωνέικης ποικιλίας ελαιοκάρπου στα Χανιά και όλα δείχνουν πως η φετινή θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς εν αντιθέσει με την περισινή. Η ποιότητα του ελαιολάδου κρίνεται εξαιρετική ενώ και οι παραχθείσες ποσότητες  έχουν αυξηθεί σημαντικά .
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη φετινή καλή εικόνα πέραν της πρώιμης συγκομιδής είναι αποτελεσματικότερη δακοκτονία και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα Χανιά .

Με δεδομένη την ικανοποιητική φετινή έως τώρα παραγωγή θα ήταν αναμενόμενες και οι καλές τιμές για τον παραγωγό .Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στην αγορά καθώς  τιμή τουλάχιστον για το λάδι ΠΟΠ Κολυμβαρίου  κυμαίνεται γύρω στα 2,65 € οι τρεις γραμμές με προοπτική να αυξηθεί.

Με βάσει ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) το Δεκέμβριο στην Ελλάδα η παραγωγή σε όγκο ήταν σχεδόν παρόμοια με αυτή του 2019, αλλά καλύτερης ποιότητας. Συγκεκριμένα η ποσότητα κυμαίνεται μεταξύ 220.000 – 230.000 τόνους, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιοχών.