Διεθνες φεστιβάλ κρουστών Ρεθύμνου | rethymnon percussion festival

12.46

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε στο Ενετικό Κάστρο Φορτέτζας μεταξύ 22 και 24 Ιουλίου 2021. Με δύο διεθνείς συμμετοχές, από τις Η.Π.Α και το Ισραήλ, κορυφαίους μουσικούς και συνθέτες από την Αθήνα και τοπικές μπάντες της Κρήτης ξεκίνησε ένα πολυπολιτισμικό μουσικό ταξίδι με όραμα να αντέξει στο χρόνο, να εξελιχθεί, να γίνει θεσμός και να περιληφθεί στην ατζέντα των μεγάλων μουσικών διοργανώσεων.

Ο γνωστός street performer The Bucket Boy- Matthew Pretty, που ταξίδεψε από το Λας Βέγκας, γνώρισε στο κοινό νέους ήχους και μια ανανεωμένη μορφή των κρουστών. Ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση επί σκηνής, ενός από τους πιο γνωστούς μουσικούς κρουστών παγκοσμίως για τις συγκλονιστικές του ερμηνείες, του Itamar Doari,  και του αγαπημένου στην Ελλάδα, Haig Yazdjian. Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και ο Βαγγέλης Καρίπης, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής ταξίδεψαν το κοινό με τους ρυθμούς τους συνοδευόμενοι από τους σπουδαίους Τάκη Φαραζή, Πέτρο Βαρθακούρη, Παντελή Ντζιάλα, ενώ οι Percussion4one με τον Tigran Sargsyan μας μετέδωσαν το πάθος τους για τα κρουστά. Τέλος, η ομάδα flamenco De Todas Formas απογείωσε το θέαμα με εξαιρετικές χορογραφίες. Κάθε συναυλία άνοιγε με ένα τοπικό σχήμα, τους Topos, τους Σκίουρο5 με τη μοναδική Μαρία Κώτη και τους Al Hanim Trio.

Η συνάντηση τόσων μεγάλων καλλιτεχνών στη σκηνή της Φορτέτζας, επίτευγμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Τάκη Βασιλείου, η χημεία μεταξύ τους και οι μαγικές στιγμές που μας χάρισαν και που κορυφώθηκαν όταν συναντήθηκαν όλοι μαζί στο τελευταίο μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ, μας δημιούργησαν το αίσθημα της εκπλήρωσης του οράματός μας.

 

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, στο χρονικό πλαίσιο της οποίας σχεδιάστηκε, διαμορφώθηκε και προετοιμάστηκε το Φεστιβάλ, πιστεύουμε ότι κερδίσαμε το στοίχημα. Το διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες είχε την καλλιτεχνική ποιότητα και την οργανωτική επιτυχία που προσδοκούσαμε και στάθηκε αντάξιο μεγάλων διοργανώσεων παγκοσμίως. Ελπίζουμε ότι από του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι μεγαλύτερο με περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό μέσα στις συνθήκες μιας κανονικότητας.

 

Φωτογραφίες: Μιχαέλα Τζιράκη