Ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για τη στήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

15.30

Την άμεση ανάγκη εκπόνησης και χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης για τον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, επισήμανε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης κατά  τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννη Κουράκη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, πρόκειται να γίνει ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν στη στήριξη της περιοχής, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Φραγκάκη-Κουράκη, βρέθηκε και το ζήτημα της απογραφής του πληθυσμού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τον κ. Φραγκάκη να «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση του πληθυσμού της περιοχής καθώς ο σεισμόπληκτος πληθυσμός που διέμενε μόνιμα στις οικίες του έως την ημέρα του σεισμού, έχει απομακρυνθεί προσωρινά απ’ αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, ο πληθυσμός αναφοράς που θα ισχύσει στην τρέχουσα απογραφή να μην είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2011, δεδομένου ότι με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα διαμορφώνεται η χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα 10 χρόνια.  Ένα αίτημα που πρόκειται να θέσει και ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών, στην επικείμενη συνάντηση τους στην Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι, με τα δεδομένα του 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι στο Δήμο ανέρχονταν στους 17.563, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μειωμένος στην απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του σεισμού και της προσωρινής απομάκρυνσης των κατοίκων, από τις μόνιμες κατοικίες τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο πληθυσμός να είναι μικρότερος από εκείνον της τελευταίας απογραφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης, ενώ ο κ. Κουράκης εξέφρασε τη στήριξη του στο αίτημα του κ. Φραγκάκη, τονίζοντας ότι η ενεργοποίηση της ΠΕΔ Κρήτης πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο ζήτημα αυτό.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε να μην αδικηθεί η περιοχή σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης .