Επταπλασιάστηκαν σε 24 ώρες τα ραντεβού για εμβολιασμό από τους πολίτες άνω των 60 ετών

13.28

Μέσα σε 24 ώρες επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση στους άνω των 60 ετών – Ποιοι θα πληρώσουν μισό πρόστιμο και ποιοι εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό  – Στη Βουλή η τροπολογία – Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στα εμβολιαστικά κέντρα έσπευσαν οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης είναι το γεγονός ότι μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιαστού στους άνω των 60 ετών, προγραμματίστηκαν 17.500 ραντεβού πρώτης δόσης, έναντι 2.600 ημερησίως, αριθμός σχεδόν επταπλάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση την Τρίτη, στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

50 ευρώ πρόστιμο για τον Ιανουάριο

Το μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%. Για παράδειγμα εάν ο υπόχρεος εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει θα είναι 200 ευρώ.

Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961. Από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.