Η επέκταση του βιολογικού στο Γεράνι θα είναι μεγαλύτερη από την υπάρχουσα υποδομή – 8,5 εκατομμύρια για το νέο έργο

16.58

Ως το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει να εκτελείται στα Χανιά, χαρακτήρισαν οι εμπλεκόμενοι την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, στο Γεράνι του Δήμου Πλατανιά. Το πρωί υπεγράφη η σύμβαση από την ΔΕΥΑΒΑ με τον Δήμο Πλατανιά, τον ΟΑΚ, και τους αναδόχους της κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ, η οποία έχει προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση κατά το μεγαλύτερο μέρος από το πρόγραμμα “Τρίτσης” και χρόνο υλοποίησης του έργου τους 30 μήνες.

Η επέκταση του βιολογικού αναμένεται να λύσει το πρόβλημα του κορεσμού στην επεξεργασία των λυμάτων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.

Φορέας υλοποίησης της επέκτασης του βιολογικού θα είναι ο ΟΑΚ, ο οποίος καλεί τους παραγωγούς να εμπιστευτούν το νερό που θα προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων, καθώς από 35.000 κατοίκους θα προκύπτουν καθημερινά 5.000 κυβικά νερό για άρδευση.

Παράλληλα οι ανάδοχοι εκτιμούν ότι θα λυθεί και το πρόβλημα της απόσμησης καθώς στις δύο νέες μονάδες επεξεργασίας που θα κατασκευαστούν θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία, με πιο βαθιές δεξαμενές αλλά και με μεμβράνες.

Τον βιολογικό του βόρειου άξονα των Χανίων οραματίστηκε ο τέως Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Κοτσιφάκης και έκτοτε οι τοπικές αρχές αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ανεξαρτήτως ιδεολογίας στήριξαν το συγκεκριμένο έργο υπογράμμισε ο κ. Μαυρογένης, ευχαριστώντας όλους τους προκατόχους του στην ΔΕΥΑΒΑ αλλά και στον Δήμο. Την επέκταση του βιολογικού μελετήθηκε το 2016 επί Γιάννη Μαλανδράκη και όλοι τόνισαν ότι η υπάρχουσα υποδομή έχει εδώ και πολύ καιρό ξεπεράσει τις αντοχές της.

Οι ανάδοχοι τέλος υπογράμμισαν ότι η δυσκολία στην εκτέλεση του έργου είναι οι εργασίες με την παράλληλη λειτουργία του βιολογικού.