Κ. Γουργουλιάνης για κορωνοϊό: Περίμενα περισσότερα κρούσματα το καλοκαίρι…«χορός» με τον ιό τους επόμενους μήνες. Αισιοδοξία για τον μικρο αριθμό διασωληνομένων ασθενών

13.09

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΙΑΣΩΛΗΝΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε συνέντευξη του σήμερα στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων/νος Γουργουλιάνης, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, ανέφερε χαρακτηριστικά:

« Για την περίοδο του καλοκαιριού, εγώ δεν περίμενα να έχουμε λιγότερα κρούσματα αλλά να έχουμε ακόμα περισσότερα από ότι τώρα. Ο λόγος είναι ότι κάνουμε τώρα περισσότερα τεστ,  μπορεί να φτάσουν και τα 24.000 τεστ την ημέρα, άρα είναι λογικό ότι θα εντοπιστούν και περισσότερα κρούσματα. Την άνοιξη δεν γινόταν αυτό να το κάνουμε γιατί δεν υπήρχαν τα υλικά να το κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Η αύξηση των κρουσμάτων βέβαια είναι και διότι ο κόσμος έχει βγει έξω και έρχεται κοντά ο ένας στον άλλο.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μια κατάσταση ‘χορού’ με τον ιό, έτσι θα πορευτούμε για τους επόμενους μήνες. Η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί, όμως κάτι αισιόδοξο που βλέπουμε είναι ο μικρός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.  Και αυτό που συνήθως γίνεται, και έγινε και με τον SARS, είναι ότι όταν έγινε περισσότερο μεταδοτικός έκανε ήπια συμπτώματα και δεν σκότωνε, και έτσι δείχνει ότι θα γίνει και με αυτόν τον κορονοϊό.

Όσον αφορά στα σχολεία, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ανοίξουν κανονικά. Τα δεδομένα που έχουμε για τα παιδιά είναι ότι μεταφέρουν τη νόσο πολύ λιγότερο από ότι φανταζόμασταν. Το να φοράνε μάσκα τα παιδιά των 6-7 ετών το βρίσκω υπερβολικό.

Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας αντιμετωπίζουμε αρκετά ύποπτα περιστατικά, έχουμε όμως λίγους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση. Στη ΜΕΘ δεν υπάρχει κανένας ασθενής.»

larissanet.gr