Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο της Κισάμου – Μπήκαν τα πρώτα φράγματα

15.59

Δύο μέρες πέρασαν από τότε που ναυάγησε το πλοίο σημαίας Κομόρες στον κόλπο της Κισάμου και σήμερα που ο καιρός το επέτρεψε με την υποχώρηση του κυματισμού το Λιμενικό σώμα τοποθέτησε το πρώτο απορροφητικό φράγμα μήκους 150 μέτρων  γύρω από το φορτηγό πλοίο Μanassa Rose. Στη θαλάσσια περιοχή  παρατηρήθηκε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα και εφόσον χρειαστεί ιδιωτικό συνεργείο βρέθηκε στην παραλία για να τοποθετήσει επιπλέον φράγματα.

Από το Λιμεναρχείο του Πειραιά έφτασε το σύγχρονο αντιρρυπαντικό σκάφος του Σώματος χτες το απόγευμα στο σημείο του ναυαγίου ενώ σήμερα κατέπλευσε και το 414 αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμεναρχείου Χανίων για να διεξάγουν τις έρευνες και να περιορίσουν με τα μέσα που διαθέτουν, όπως οι απορρυπαντικές πετσέτες και πλωτά φράγματα τη ρύπανση από τα υγρά καύσιμα του σκάφους. Το σύγχρονο αντιρρυπαντικό χτες διαπίστωσε την ύπαρξη αυτοδιαλυόμενων πετρελαιοειδών έκτασης περίπου 500 τ.μ. περιμετρικά του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο Λιμενικός Σταθμός Κισάμου σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Χανίων συνέλαβαν τον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου και τον Ά Μηχανικό με την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια, μια διαδικασία που θεωρείται τυπική για να ακολουθήσει η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Να σημειωθεί ότι τα υλικά για την απορρύπανση του κόλπου και το κόστος για την τοποθέτηση των πλεγμάτων βαραίνουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπως και εκείνο της απομάκρυνσης του ναυαγίου.

Στο σκάφος βρέθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού, τα ταξιδιωτικά έγγραφα των μελών του πληρώματος και τα έγγραφα του πλοίου τα οποία έχουν μεταφερθεί στον σταθμό της Κισάμου.