Μειωμένη η παραγωγή φέτος στα αβοκάντο λόγω του καύσωνα- Ποια ασθένεια απειλεί την καλλιέργεια

15.34

Κάθε χρόνο καταγράφεται και κάποια ζημιά στην αγροτική παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Φέτος ήρθε η σειρά του αβοκάντο να πληρώσει τους καύσωνες κατά την περίοδο της ανθοφορίας των δέντρων που είχε ως αποτέλεσμα η πρώιμη ποικιλία Zutano να σημειώνει φέτος σημαντικές απώλειες στην παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς κατά την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου.

Το πόσο ακριβώς θα είναι η απώλεια στη συγκεκριμένη ποικιλία θα φανεί στο τέλος της συγκομιδής πάντως τώρα οι καταναλωτές θα δουν περίπου τις ίδιες τιμές με πέρυσι και τα αβοκάντο ενδεχομένως μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Σε ότι αφορά στην ασθένεια που ξεραίνει τα φύλλα και το δέντρο, ο κ. Κορναράκης, υπεύθυνος πωλήσεων Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, σημειώνει ότι η φυτόφθορα έχει παρατηρηθεί σε μεμονωμένες καλλιέργειες και για την αντιμετώπιση της οι παραγωγοί σε συνεργασία με τους γεωπόνους χρησιμοποιούν φάρμακα βιολογικών καλλιεργειών για να προστατέψουν τη φήμη του προϊόντος.

Τέλος ο κ. Κορναράκης καλεί τους καταναλωτές να προτιμούν τα κρητικά αβοκάντο από τα εισαγόμενα τα οποία κόβονται ανώριμα με χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά ενώ ωριμάζουν κατά τη διάρκεια μεταφοράς η οποία συνήθως διαρκεί μέχρι και ένα μήνα, αφού έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο δηλαδή από την Νότια Αφρική, το Περού και την Χιλή.

με πληροφορίες από agrotypos