Προς άδοξο τέλος οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

14.36

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης το 2019, είχε χρονικό περιθώριο η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τελικώς η κοινοπραξία αποφάσισε να μην προχωρήσει ούτε αυτή την περίοδο, όπως ενημέρωσε επίσημα την ΕΔΕΥ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η κοινοπραξία κατέθεσε στην ΕΔΕΥ το αναθεωρημένο workplan της, σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται για φέτος το χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καθώς οι έρευνες γίνονται στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου προκειμένου να μη διαταράσσεται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής και με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για την κοινοπραξία κλείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η απόφαση ισοδυναμεί με πρόωρο τέλος για τις έρευνες στην Κρήτη.

Για να υπάρξει κάποια αλλαγή θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το workplan, είτε η ΕΔΕΥ να δώσει χρονική παράταση στη συμβατική υποχρέωση. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από την πλευρά της κοινοπραξίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση της κοινοπραξίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, με δεδομένο το αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς στην αγορά υδρογονθράκων και έχει οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου να επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους σε πιο ώριμα και προχωρημένα project. Όπως για παράδειγμα έκανε πρόσφατα η Total, η οποία εξαγόρασε πεδία στο Ιράκ με σαφώς μικρότερο κόστος εξόρυξης. Εάν στο κλίμα που επικρατεί διεθνώς στην αγορά, προστεθούν και οι ελληνικές καθυστερήσεις ή ακόμη και το μάλλον αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, είναι σαφές ότι τα περιθώρια για την κοινοπραξία ήταν εξαιρετικά στενά.

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι τρεις οικολογικές εταιρίες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Πρόκειται βεβαίως για δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά είναι προφανές ότι οι εταιρίες της κοινοπραξίας λαμβάνουν υπόψη και αυτή την παράμετρο.

Πάντως το διαφαινόμενο πάγωμα των ερευνών στην Κρήτη, δε φαίνεται να επηρεάζει τις αντίστοιχες δραστηριότητες των εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Άλλωστε η Κύπρος προχώρησε τις διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αποτελέσματα ερευνητικών γεωτρήσεων που πιστοποιούν την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων και περιορίζουν σημαντικά το ρίσκο των επενδύσεων.

Τέλος σε ό,τι αφορά την Κρήτη αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά του νησιού, εκτείνονται σε περίπου 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όση δηλαδή είναι και η έκταση της Πελοποννήσου. Η ερευνητική φάση χωρίζεται σε τρία στάδια: τις γεωφυσικές μελέτες και την πρόσκτηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο μπλοκ, τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα και τέλος την ερευνητική γεώτρηση σε βάθος 4 χιλιάδων μέτρων.

Πηγή: energypress.gr

Επίκαιρη Ερώτηση

 

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής με το ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας 

Θέμα: Τέλος στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποχωρεί από τα 2 θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Ισπανικής Repsol, της Ιταλικής Edison, των ΕΛΠΕ από τα υπόλοιπα “οικόπεδα”. Η κοινοπραξία βάσει των συμβάσεων μίσθωσης (Ν. 4631/2019 ΦΕΚ 156/Α/10.10.2019 και Ν.4628/2019 ΦΕΚ 153/Α/10.10.2019) είχε 3 χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα. Όμως σύμφωνα με το «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)  δεν προβλέπεται για φέτος το χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι έρευνες γίνονται στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου προκειμένου να μη διαταράσσεται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής και με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για την κοινοπραξία κλείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η απόφαση ισοδυναμεί με πρόωρο τέλος για τις έρευνες στην Κρήτη.

Οι ενέργειες που ακολούθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατά τη διαδικασία ρύθμισης και ελέγχου των αναφερόμενων δραστηριοτήτων σε αρκετές περιπτώσεις ακροβατούν επί των ορίων της νομιμότητας. Ενδεικτικά σημεία:

  1. Θεωρεί ότι επειδή οι δισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές /διασκοπήσεις δεν περιλαμβάνονται στην κατηγοριοποίηση της Υ.Α. ΔΙΠΑ/οικ. 37674/2016 (Β ́2471) άρα δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.
  2. Υπέκυψε στις απαιτήσεις της κοινοπραξίας να ελέγχει η ίδια τον εαυτό της (με τις Μονάδες Περιβάλλοντος “για την πρόληψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”).
  3. Θεωρεί μεγάλη την απόσταση των 5 χλμ. ανάμεσα στο οικόπεδο εξόρυξης και στην θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura και επιχείρησε έτσι να αποφύγει την διαδικασία της Δέουσας Εκτίμησης κατά παράβαση του άρθρου 10 παρ. 5 του Ν. 4014/2011 και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στις 21.4.2021 ο υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «από οικονομικής απόψεως δεν ‘βλέπω’ την Ελλάδα να γίνεται μια ελαιοπαραγωγός χώρα. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα, είναι ένας παράδεισος επί γης. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι περιλαμβάνεται στο «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε η κοινοπραξία στην ΕΔΕΥ; Τι αναφέρει σε σχέση με τις σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης;
  2. Όπως προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών αλλά και αντίστοιχες του πρωθυπουργού, η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια ζημιογόνος δραστηριότητα από οικολογική και οικονομική άποψη. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην ακύρωση των 12 συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες;