Πρόγνωση ισχυρών σεισμών με ραδόνιο στο Ηράκλειο

15.58

Η πληθώρα ισχυρών σεισμικών δονήσεων τα τελευταία χρόνια προβληματίζει τους σεισμολόγους οι οποίοι με τα προγνωστικά τους μοντέλα προσπαθούν να προειδοποιήσουν για ένα από τα πιο απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα, τον σεισμό. Πριν δύο ημέρες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εγκατέστησε στο Ηράκλειο τον πρώτο σταθμό μέτρησης Ραδονίου, του αερίου που έχει παρατηρηθεί ότι εκλύεται πριν από μία σεισμική δόνησης. Το αν αυτό είναι αποτελεσματικό, ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης παραθέτει ως παράδειγμα τον σεισμό στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2009.

Τότε ο Τζιαν-πάολο Τζουλιάνι τεχνικός πειράματος σε Εθνικό Εργαστήριο, εξέδωσε μια επείγουσα ανακοίνωση ότι ισχυρός σεισμός επρόκειτο να χτυπήσει την Ιταλία, από τα επίπεδα του αερίου που εντόπισε στις μετρήσεις του από την εστιακή περιοχή που βρίσκεται το ρήγμα.

Άμεσα χτύπησε συναγερμό στα αρμόδια κρατικά όργανα, όμως η προειδοποίηση του αγνοήθηκε και το αποτέλεσμα να θυμίσουμε ήταν οι 300 νεκροί από τον Εγκέλαδο των 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε την Λακουίλα στην κεντρική Ιταλία.