Πρόεδρος ΙΕΝΕ: Σημαντικά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης- Οι τιμές στα καύσιμα θα παραμείνουν υψηλές

15.26

Να μην περιμένουν οι πολίτες να δουν χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα πριν από την άνοιξη του 2022, υπογράμμισε από τα Χανιά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωστής Σταμπολής. Ο κ. Σταμπολής προήδρευσε του συνεδρίου το οποίο ξεκίνησε στο ΚΑΜ και είχε ως θέμα τους υδρογονάνθρακες στην ενεργειακή μετάβαση, δεδομένα και πολιτικές. Εξωπραγματικό χαρακτήρισε τον στόχο της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης των ορυκτών πόρων από 20% έως 30% μέσα σε μια δεκαετία.

Οι ομιλητές στην πλειοψηφία τους υπογράμμισαν ότι η ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ενδιάμεσο σταθμό το φυσικό αέριο πρέπει να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται για να μην πληρώνει η κοινωνία τις πιέσεις των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαίου και τα χρηματιστηριακά τους σκαμπανεβάσματα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον ενίσχυσης των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση άφησε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης.

Σε ότι αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, οι ομιλητές υποστήριξαν ότι το βλέμμα της Πολιτείας πρέπει να στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση τόσο για τις ποσότητες που υπάρχουν στα συγκεκριμένα οικόπεδα όσο και για το τι αναμένεται από πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταμπολή, είναι η έλλειψη υποδομών για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ενώ σε ότι αφορά στα ποσοστά εκδήλωσης ατυχήματος στην όλη διαδικασία, σημείωσε ότι αυτά είναι μηδαμινά.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το ΙΕΝΕ και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ.