Πόσο κυμαίνεται τώρα η τιμή του λαδιού – Η ποιότητα “παρθένα” αλλά η ποσότητα μέση…

16.23

Τα στοιχεία από τα 53 ελαιουργεία σε σύνολο 90, στον νομό Χανίων δείχνουν το πως κύλησε η χρονιά για το ελαιόλαδο στον νομό. Αν και οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει το μάζεμα, συνολικά μέχρι στιγμής έχει παραχθεί το 60% της φετινής ποσότητας στον νομό.

Η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Χανίων, Μάνια Μυλωνάκη χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ως εξαιρετική σε ότι αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και στις αποδόσεις, καθώς λιγότερες ελιές φέτος παρήγαγαν συγκριτικά περισσότερο και καλύτερο λάδι, αφού το 50% είναι παρθένο, δηλαδή από 3 έως 5 γραμμές.

Σε ότι αφορά στην τιμή παραγωγού αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 3,30 το κιλό με τους περισσότερους να κόβουν το λάδι τους, καθώς έχουν πληθώρα οικονομικών υποχρεώσεων. Οι ελαιουργοί υπογραμμίζουν ότι δύσκολα κρατούν το λάδι τους για να το πουλήσουν αργότερα καθώς πρέπει να πληρώσουν τώρα τα λιπάσματα, τω οποίων η τιμή έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί.

Γενικά η χρονιά χαρακτηρίζεται ως μέση αφού οι περίπου 18.000 τόνοι που αναμένεται να παραχθούν στα Χανιά δε φτάνουν τους περισσότερους από τους 30.000 που παράγονται σε μια καλή βεντέμα.