Σταφίδες Τουρκίας που εμπεριέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων εισάγονται και στην Ελλάδα

14.19

Σάλο στην αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει πρόσφατες αναλύσεις της Ολλανδικής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων, σε σταφίδες που έχουν εισαχθεί στην ΕΕ από την Τουρκία. Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και ειδικότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που προκαλούν αναπαραγωγικές διαταραχές και που είναι πιθανώς καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα. Την ώρα που η ελληνική σταφίδα σαπίζει στις σταφιδαποθήκες των παραγωγών στην Ελλάδα γίνετε εισαγωγή τούρκικης σταφίδας.

Μάλιστα, την περίοδο 2018-2020, ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στις εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε. Δεδομένου ότι η σταφίδα της Τουρκίας κυριαρχεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους Έλληνες παραγωγούς .

Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση των Ευρωπαίων παραγωγών ώστε να καταστεί ο κλάδος της σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικός έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.