Τα έτη 2020 και 2021 κατέληξαν 60 στη ΜΕΘ covid του ΓΝΧ και 56 στις κλινικές – Συνεχίζεται η πίεση

16.21

Το γεγονός της αυξημένης θετικότητας στην εξάπλωση του κορωνοϊού στα Χανιά σε συνδυασμό με την συνύπαρξη της μετάλλαξης Δέλτα, παρά του ότι η Όμικρον έχει επικρατήσει έχει οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες στο νοσοκομείο Χανίων. Μέχρι το μεσημέρι νοσηλεύονταν 11 ασθενείς στη ΜΕΘ, από αυτούς οι 9 ανεμβολίαστοι. 8 άντρες και τρεις γυναίκες. Ο πιο νέος σε ηλικία είναι ένας 23χρονος ο οποίος εισήχθη λόγω μυοκαρδίτιδας, ανάμεσα τους δύο 38χρονοι, ενώ οι πιο μεγάλοι σε ηλικία είναι ένας 83χρονος και μία ηλικιωμένη 81 ετών. Οι υπόλοιποι 5 είναι από 60 έως 76 ετών.

Χτες οι δύο κλινικές κοβιντ ήταν γεμάτες, σήμερα στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 65 ασθενείς και υπάρχουν 9 διαθέσιμα κρεβάτια. Στην παιδιατρική νοσηλεύεται ένας 14χρονος και το βρέφος 23 ημερών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νεογνών, η κατάσταση του οποίου βελτιώνεται. Αν και γενικά ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς στην κλινική covid είναι 10 μέρες, υπάρχει και περιστατικό που νοσηλεύεται από τις 11 Δεκεμβρίου.

Από την αρχή του χρόνου, σε 20 μέρες δηλαδή έχουν γίνει 169 εισαγωγές στο νοσοκομείο ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία των 2 ετών της πανδημίας. 116 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού στο νοσοκομείο Χανίων και από αυτούς οι 60 νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ και οι 56 στην κλινική. Στατιστικά το 53%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί που διασωληνώνονται καταλήγουν ενώ σε δύο χρόνια περίπου 1.100 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν στις κλινικές.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, σημειώνει ότι το νοσοκομείο Χανίων έχει 12 γιατρούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό, ωστόσο θα προκηρυχτούν ξανά θέσεις για κάποιες ειδικότητες όπως του ογκολόγου, ενδοκρινολόγου, ρευματολόγου αλλά και παθολόγου, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη τους.