Τι προβλέπει η προμελέτη των Νεωρίων – Το 2022 η δημοπράτηση τους;

14.24

Η προμελέτη για την ανάδειξη και τις χρήσεις των 7 Νεωρίων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Νικόλαο Σκουτέλη, είναι έτοιμη και χτες εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος πρέπει να καταθέσει στη συνέχεια την οριστική μελέτη που περιλαμβάνει τη στατική, αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, αλλά και τις χρήσεις που θα αναδείξουν και θα καταστήσουν λειτουργικό το μνημείο προς τους πολίτες.

Η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρουσιάσει σε ειδικό συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ, τα σχέδια και τις προτάσεις, ενώ να θυμίσουμε πως το προηγούμενο διάστημα μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων είχαν κληθεί οι πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις χρήσεις των Νεωρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη στις προτεινόμενες παρεμβάσεις προβλέπεται κυλικείο αλλά και μεγάλες τζαμαρίες για να υπάρχει οπτική επαφή με το Ενετικό Λιμάνι.

Στις 27 Σεπτεμβρίου λήγει η πενταετής παραχώρηση προς τον Δήμο και ο Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού γίνονται ενέργειες για τη μόνιμη παραχώρηση τους. Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχει δημοπρατηθεί το έργο της ανάδειξης και αξιοποίησης των Νεωρίων.

Να σημειωθεί τέλος πως σύμφωνα με την προμελέτη τα Νεώρια θα μπορούν να είναι επισκέψιμα και τις βραδινές ώρες.