Τραγωδία στη Σάμο – Ο σεισμός των 6,7 προκάλεσε τον θάνατο 2 εφήβων

19.16

Πατέρας:  Ο γιος μου ρε σκοτώθηκε..

Σε ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ οι τηλεθεατές μαθαίνουν ότι ο ισχυρός σεισμός των 6,7 ρίχτερ στη Σάμο μετατρέπεται σε τραγωδία. Ο πατέρας ενός 17χρονου μόλις βλέπει τον γιο του να βγαίνει από τα συντρίμμια τοιχίου που κατέρρευσε σε στενό δρομάκι με αποτέλεσμα και τον θάνατο μιας ακόμα έφηβης. Τα δύο παιδιά γυρνούσαν από το σχολείο τους όταν στο Βαθύ όταν περπατώντας σε ένα στενό δρομάκι την ώρα του σεισμού καταπλακώθηκαν από το τοιχίο παλιού κτηρίου.

Οι γονείς τους τα αναζητούσαν από τις 2 το μεσημέρι καθώς δεν είχαν δώσει σημεία ζωής και στις 5 το απόγευμα είδαν τους διασώστες να τα βγάζουν με φορεία από τα συντρίμμια.

Πατέρας: Σε παρακαλώ πες μου τι έγινε; Ήταν εγκλωβισμένα τα παιδιά;

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Ο Ισχυρός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. . Το εστιακό βάθος εκτιμάται μόλις στα 2 χιλιόμετρα, για αυτό και ο σεισμός έγινε αισθητός Ο σεισμός από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτήρια σε όλο το νησί της Σάμου.  Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Οι σεισμολόγοι λένε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, λέγοντας ωστόσο ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 6 Ρίχτερ, προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων που μπορεί να εγκλωβίσουν πολίτες.

 ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

Νέος μεγάλος μετασεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 στη Σάμο. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν στις 14:04 νέα δόνηση, έντασης 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ,, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 15 χιλιομετρα νοτιοανατολικά της Ικαρίας, ενώ ακολούθησαν και άλλες, μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ.

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά από την ισχυρή δόνηση ενώ Αμέσως μετά τον σεισμό το 112 έστειλε επείγον μήνυμα στους κατοίκους, για προειδοποίηση τσουνάμι.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Τραυματίες στο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν 4 τραυματίες στο νοσοκομείο ενώ προσήλθαν νωρίτερα και άλλοι πολίτες αλλά μόλις τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες πήραν εξιτήριο.

Στη Σάμο μετέβη και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς .

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μεταβαίνουν επίσης στο νησί για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών.