Ανήσυχοι οι πολίτες για τον κορωνοϊό σπεύδουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων

16.03

Δεκάδες είναι οι πολίτες που σπεύδουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα ανησυχώντας πως έχουν προσβληθεί από κορωνοιό.

Ως «ύποπτο κρούσμα» χαρακτηρίζεται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού αιφνίδια έναρξη νόσου με τουλάχιστον ένα από

τα συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια και τουλάχιστον ένα από τα επιδημιολογικά κριτήρια εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δηλαδή, στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης, Ιστορικό ταξιδιού σε πληγείσες από κορονοϊό περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Κάθε ύποπτο κρούσμα υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό.

 

Αυτό έγινε χθες το πρωί και στο νοσοκομείο Χανίων.

Νεαρός άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία έφτασε στο νοσηλευτικό ίδρυμα, τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με τους διασώστες που τον μετέφεραν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να έχουν φορέσει τις ειδικές άσπρες στολές, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 

Ο νεαρός άνδρας νοσηλεύεται για 2η μέρα στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσεί από τον ιό εξετάζονται τα άτομα του περιβάλλοντος του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης με τον Λευτέρη Κουρκουλό η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας του εθνικού και καποδιστριακού πανεπιστημίου Ελένη Γιαμαρέλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία νόσο η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι ήπια υποχωρεί σε περίπου δύο εβδομάδες με συντηρητικά μέσα και παραμονή στο σπίτι και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.