Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες για τη φετινή καταστροφή από τον δάκο

18.21

Ότι η χρονιά αλλιώς ξεκίνησε για το ελαιόλαδο και αλλιώς εξελίχθηκε είναι γνωστό. Καλή η παραγωγή αναμένεται έλεγαν οι αρμόδιοι φορείς τον Ιούνιο και τώρα τον Νοέμβριο που ξεκινά κατά βάση η ελαιοσυγκομιδή οι αγρότες είδαν μεγάλο μέρος του καρπού στο έδαφος από τον δάκο αλλά και πολλές γραμμές στο ελαιόλαδο τους.

Οι αγρότες, εκπρόσωποι της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Χανίων, τώρα αναζητούν ευθύνες σημειώνοντας ότι δεν έγινε σωστά η δακοπροστασία λόγω καθυστερήσεων στα φάρμακα αλλά και στον αριθμό των ψεκασμών. Το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, συζητώντας μαζί του το πρόβλημα.

Οι ψεκασμοί δεν ήταν αρκετοί, παραδέχεται η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας, αλλά και περισσότεροι να γίνονταν το αποτέλεσμα δε θα ήταν πολύ διαφορετικό λόγω των κλιματικών συνθηκών που ευνόησαν τον δάκο αλλά και άλλα έντομα και βακτήρια να αναπτυχθούν.

Οι αγρότες ζήτησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη την πολιτική του στήριξη στις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις καθώς το ταμείο φαίνεται πως θα κλείσει χειρότερα από πέρυσι.