Γεμάτο με νερό το Φαράγγι της Σαμαριάς. Ανησυχία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

17.09

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Φαράγγι της Σαμαριάς. Σε όλο το μήκος του η στάθμη του νερού είναι αυξημένη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ όσο περνούν οι μέρες και αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο θα λιώνουν και τα χιόνια.

Οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης εκφράζουν την αγωνία τους για το πότε θα ανοίξει ο Εθνικός Δρυμός μιας και η ημερομηνία έναρξης των επισκέψεων για την 1η έως 15η του Μάη είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Μέχρι στιγμής στις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης εργάζονται καθημερινά 4 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών για να αποκαταστήσουν το μονοπάτι των 13 χιλιομέτρων κατασκευάζοντας παράλληλα τα απαιτούμενα γεφυράκια από τα σημεία που διέρχεται το νερό.

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που έχει την ευθύνη της πρόσληψης εργολάβου για την αποκατάσταση των ζημιών στο Φαράγγι, τις επόμενες περίπου 10 μέρες με απευθείας ανάθεση θα οριστεί το συνεργείο που θα προχωρήσει στις εργασίες, προϋπολογισμού λιγότερο των 20.000 ευρώ. Οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης, εθελοντικά μέχρι τότε θα συνδράμουν στις εργασίες.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη σημειώνει ότι ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες προέχει η ασφάλεια των διερχομένων και αν δεν περάσουν περίπου 15 μέρες χωρίς βροχή, το Φαράγγι δε μπορεί να ανοίξει.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι σημειώνουν ότι πριν τον Καλλικράτη, η κοινότητα της Αγίας Ρουμέλης εισέπραττε από τον Εθνικό Δρυμό 80.000 ευρώ τον χρόνο, χρήματα που λείπουν από την περιοχή για τη συντήρηση του Δρυμού.

Πάντως το άνοιγμα φέτος του Εθνικού Δρυμού εγκαίρως αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.