Δε συγκλίνουν οι απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Rosa Nera

18.00

Αυτή η συζήτηση γίνεται σε λάθος τόπο και χρόνο τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σε ότι αφορά στην κατάληψη της Rosa Nera στο κτήριο της πρώην 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο μόνος λόγος που συζητείται σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης είναι επειδή υπάρχει μια προθεσμία εκκένωσης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Δήμαρχος κατέθεσε ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο:

Το σχέδιο ψηφίσματος συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία, εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική της μετατροπής του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί ως νεότερο μνημείο και βρίσκεται στον λόφο Καστέλλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ιστορίας της πόλης των Χανίων εδώ και 5.000 χρόνια».

Με το συγκεκριμένο σχέδιο αντέδρασε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος είπε ότι δεν θα το ψηφίσει,

Η κάθε παράταξη είχε τη δική της άποψη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία. Τη συζήτηση παρακολουθούσαν και μέλη της κατάληψης Rosa Nera αλλά και άλλων συλλογικοτήτων που υποστήριξαν την παραμονή της κατάληψης στο κτήριο.

Αφού αποσύρθηκε το πρώτο κείμενο οι κύριοι Βουρλάκης και Ρίζος έφεραν νέο ψήφισμα στο σώμα με το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Το 2ο ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΑΚΗ ΡΙΖΟΥ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική της μετατροπής του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί ως νεότερο μνημείο και βρίσκεται στον λόφο Καστέλλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ιστορίας της πόλης των Χανίων εδώ και 5.000 χρόνια. Επιθυμούμε μόνο χρήση εκπαιδευτική – πολιτιστική για τα συγκεκριμένα κτίρια, όπως προοριζόταν εξ αρχής».

Η απαλοιφή της φράσης » με απόλυτο σεβασμό στα πλαίσια που ορίζει η σχετική νομοθεσία», οδήγησε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, στην απόρριψη και του νέου σχεδίου ψηφίσματος, με το Δήμαρχο να καταγγέλλει τους συντάκτες του.

Δημοτικοί σύμβουλοι διαφώνησαν μεταξύ τους και οι συλλογικότητες έκαναν λόγο για διαδικασία-«παρωδία», αποχωρώντας από την αίθουσα τονίζοντας ότι δε θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια της δικαίωσης τους.