Διευκρινήσεις από τη διευθύντρια covid του νοσοκομείου Χανίων για τα τεστ

16.16

Τελικά νοσούν ή όχι από κορωνοϊό οι δύο ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται στην κλινική covid του νοσοκομείου Χανίων; Αυτή είναι η απορία της τοπικής κοινωνίας μετά τη διαφορά στα αποτελέσματα του δείγματος που πάρθηκε από τον 87χρονο ο οποίος την περασμένη Κυριακή ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα και δύο μέρες αργότερα στο δεύτερο τεστ βγήκε αρνητικός. Σε καλή κατάσταση στην κλινική νοσηλεύεται από τη Δευτέρα και ο 76χρονος στον οποίο το πρώτο τεστ ήταν θετικό στον κορωνοϊό. Να θυμίσουμε ότι και οι δύο με διαφορά μιας μέρας είχαν επισκεφτεί το προηγούμενο διάστημα την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο ένας ως ασθενής και ο δεύτερος ως συνοδός.

Στο ερώτημα αυτό με ανάρτηση της προσπάθησε να απαντήσει η διευθύντρια της κλινικής covid στα Χανιά καθώς πολλοί Χανιώτες με αναρτήσεις τους έχουν πάρει θέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναρωτιούνται για την αξιοπιστία των τεστ.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η διευθύντρια της κλινικής covid:

«Ένα δεύτερο δείγμα ρινοφαρυγγικου επιχρίσματος στον 87/χρόνο βρέθηκε αρνητικό για τον κορονοιο sars-cov2 κ πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελικά ο ασθενής δεν είχε τη νόσο. Έτσι προκλήθηκε σύγχυση. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο ότι από τη στιγμή που το αρχικό δείγμα του 87/χρονου ήταν θετικό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από τον covid19 .

 Το δεύτερο δείγμα που βγήκε αρνητικό δεν αναιρεί ότι ο ασθενής πάσχει από covid 19. Ο ασθενής πάσχει από covid 19 κ το δείγμα ήταν ψευδως αρνητικό είτε λόγω του ότι το υλικό που πήραμε προς εξέταση δεν ήταν ικανοποιητικό , είτε ότι ο ιός έχει κατέβει προς το κατώτερο αναπνευστικό οπότε δεν φάνηκε στο ρινοφαρυγγικο υλικό,είτε τελικά ο ασθενής είχε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο που σημαίνει ότι η νόσος βρίσκεται σε αποδρομή.

 Σε κάθε περίπτωση κ οι δύο ασθενείς παρακολουθούνται στενά με όλη την προσοχή που τους αρμόζει. Θέλω να ξέρετε ότι ο ιός είναι εδώ κ τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για την τήρησή των κανόνων υγιεινής. Οι γιατροί της Covid κλινικής παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις κ είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί τη βοήθεια μας.

 Ήδη από τις αρχές του Μάρτη έχουμε διαχειριστεί πολλά περιστατικά με συμπτωματολογία ύποπτη για λοίμωξη από Covid 19, αφιερώνοντας πολλές ώρες εργασίας μακριά από τα σπίτια κ τις ανάγκες των οικείων μας, αλλά είναι δική μας επιλογή κ είμαστε έτοιμοι!!!”

Στη μέχρι στιγμής ιχνηλάτηση στις στενές επαφές των δύο ηλικιωμένων δεν έχει βρεθεί κάποιο τεστ θετικό στον κορωνοϊό. Η επανάληψη των δειγμάτων θα γίνει σήμερα τόσο στον 87χρονο όσο και στον 76χρονο.