Κρήτη: Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον Κοροναϊό, το ΠΑΓΝΗ και των Χανίων

18.02

Ο Κοροναϊός για τον οποίο η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς δε γνωρίζει ακόμα πολλά για την αντιμετώπιση του, εξαπλώνεται σιγά – σιγά μέσω των ταξιδιωτών από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη. Για να μην είναι η Ελλάδα ανοχύρωτη στον θανατηφόρο αυτόν ιό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αθήνα όπου ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όρισε σε κάθε υγειονομική περιφέρεια από δύο νοσοκομεία αναφοράς στον ιό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του.

Για την7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Με τον ιό να έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες, οι υπηρεσίες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ το υπουργείο Υγείας παρουσίασε κοινό Σχέδιο Δράσης με τον ΕΟΔΥ.

Για την εξειδικευμένη εξέταση που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε ότι έχει τη δυνατότητα ειδικού ελέγχου του νέου στελέχους κοροναϊού (2109 – nCoV). Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κλινικός μικροβιολόγος από το Ινστιτούτο Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, τόνισε ότι η διαδικασία ξεκινά κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου φορέα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή με νοσοκομείο αναφοράς, όπως είναι για παράδειγμα το Σωτηρία στην Αθήνα.

Το πρόβλημα είναι στη διάγνωση καθώς «ο κορονοϊός εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν και με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού», για παράδειγμα με τη γρίπη, που αυτήν την εποχή είναι σε έξαρση.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.