Μέχρι το 2023 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020

16.54

Την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του Επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη 2014-2020»,  από τους Δήμους ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε εκδήλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι τα έργα αυτής της περιόδου του ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που θα πρέπει άμεσα να δημοπρατηθούν και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Μέσα σε αυτά είναι και το σχολικό συγκρότημα στο Καστέλι για να λυθεί το πρόβλημα με τη στέγαση που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι ζήτησαν την ενίσχυση των Τεχνικών τους υπηρεσιών καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για την εκπόνηση μελετών, τόσο για αυτήν όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2021- 2027.

Παράλληλα υπό ένταξη είναι τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτηρίων των Δήμων αλλά και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει, εδώ και έξι χρόνια προς διάθεση, το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ όμως δεν τα αποδεσμεύει ούτε προς την Περιφέρεια ούτε προς τον ΟΑΚ  και τα κρατά στους λογαριασμούς του, ενώ για επίβλεψη έργων στην Κρήτη στέλνει μηχανικούς από το Υπουργείο αυξάνοντας τα έξοδα του Δημοσίου τη στιγμή που η Περιφέρεια έχει μηχανικούς.