Βίντεο: Οι ζυμώσεις για τους μονομάχους του Δήμου Χανίων

16.41

3 μέρες έχουν μείνει μέχρι την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Από τη πρώτη στιγμή που φάνηκε ποιοι θα είναι οι μονομάχοι στον Δήμο Χανίων, ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις περί στήριξης και μη του Άρη Παπαδογιάννη και του Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών όταν είδε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Η παράταξη «Μαζί για τα Χανιά της επόμενης ημέρας» , δεν τάχθηκε υπέρ κάποιου και είπε ότι η κοινωνία είναι ώριμη να επιλέξει το καλύτερο.

Στη συνέχεια με ανακοίνωση του την Τετάρτη το μεσημέρι, την προτίμηση του στον Συνδυασμό «Για τα Χανιά» και τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, έδειξε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Όπως τονίζει ο Δήμος Ενεργών Πολιτών: «Είναι προφανές ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις νέες και σύγχρονες αντιλήψεις που οι ίδιοι εφαρμόσαμε στην πράξη και ότι θα συνεργαστούμε με εκείνους που θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν στην πολιτική ανανέωση του τόπου μας.(…) Είναι ακόμη δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε με αρχές και αξίες τις οποίες διαφυλάξαμε και δεν προδώσαμε. Όσοι δεν τις ακολούθησαν, σήμερα βρίσκονται αλλού και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναβρεθούμε μαζί τους, αλλά ούτε και με άλλους που δεν ακολουθούν αυτές τις αρχές. Η παρούσα δήλωση δεν αποτελεί υπόδειξη προς τους ψηφοφόρους της παράταξής μας, αλλά απευθύνεται σε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες που θα κληθούν την Κυριακή να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα του Δήμου μας, διότι κρίνουμε ότι οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι για τις εκτιμήσεις και την στάση μας».

Εν τω μεταξύ από την Αθήνα, o πρόεδρος της Επιτροπής για την προετοιμασία των Εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στους Δήμους Χανίων και Ρεθύμνου, δήλωσε:

«Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει για Δήμαρχο τον κ. Άρη Παπαδόγιαννη στα Χανιά και τον κ. Θοδωρή Νίνο στο Ρέθυμνο.

Η στήριξη του Κόμματός μας στα δύο αυτά πρόσωπα αποτελεί επιβεβαίωση του προσωπικού ενδιαφέροντος του Προέδρου μας για την πρόοδο της ιδιαίτερης Πατρίδας του!».

Παράλληλα χτες το απόγευμα συνεδρίασε η παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, στο εκλογικό της κέντρο στην οδό Μυλωνογιάννη, για το ποια στάση θα κρατήσει σε ότι αφορά στους υποψηφίους της Κυριακής.

Εν όψει της επαναληπτικής εκλογής της ερχόμενης Κυριακής η συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή αποσαφηνίζει τα εξής:

  1. Οι συσχετισμοί που προέκυψαν από την ετυμηγορία των πολιτών, αλλά και η απλή αναλογική του «Κλεισθένη», επιβάλλουν στην επόμενη δημοτική αρχή να κινείται με πνεύμα ευρύτητας και εξασφάλισης συναινέσεων.
  2. Η απόστασή μας από το συνδυασμό του Άρη Παπαδογιάννη είναι τεράστια και αγεφύρωτη. Οι προγραμματικές μας αρχές και αντιλήψεις είναι αντίθετες, ενώ σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας στα κρίσιμα ζητήματα καθημερινότητας ήμασταν απέναντι. Συνδυάζει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με πρακτικές πελατειακού τύπου.
  3. Η παράταξη του Παναγιώτη Σημανδηράκη στηρίχθηκε μεν σε νέα πρόσωπα, ωστόσο στο πρόγραμμά της δεν ξεδιπλώθηκε επαρκώς μια πολιτική για την αυτοδιοίκηση. Έτσι, οι τυχόν προγραμματικές μας συγκλήσεις παραμένουν άγνωστες.
  4. Οι πολίτες του Δήμου Χανίων καλούνται να επιλέξουν απέναντι σε ένα πρόγραμμα σκληρής συντηρητικής και ρουσφετολογικής αντίληψης και σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που δεν ξεκαθαρίζει το πιο κρίσιμο επίδικο: ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα δοθεί στη διακυβέρνηση του Δήμου.
  5. Η πολιτική μας φιλοσοφία αλλά και η θέση στην οποία μας έταξε η ψήφος των δημοτών, μας επιβάλλουν να μείνουμε μακριά από κάθε λογική ανταλλαγμάτων ή διανομής θέσεων ευθύνης της νέας δημοτικής αρχής.
  6. Με βάση αυτά η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί κατ’ αρχήν τους δημότες να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική αναμέτρηση.
  7. Στην κάλπη να σταθμίσουν πρωταρχικά την επιλογή τους με βάση τα συμφέροντα και την προοπτική του Δήμου. Να επιλέξουν εκείνον τον δήμαρχο που πιστεύουν ότι θα επιδιώξει συγκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα δείξει διάθεση σύγκρουσης με παραδοσιακές, κατεστημένες λογικές.
  8. Η δική μας στάση για το επόμενο διάστημα θα είναι αυτή που ήταν σε όλη την πενταετία: υπερψηφίζουμε ή καταψηφίσουμε με αποκλειστικό κριτήριο τις αρχές μας και τα όσα προβλέπει το πρόγραμμά μας για τα προβλήματα της πόλης και σύμφωνοι με το κεντρικό μας σύνθημα: «Πρώτα ο άνθρωπος».

Δεν άργησε χτες και η ανακοίνωση από τη ΛΑΣΥ με το επικεφαλής για τον Δήμο Χανίων Νίκο Βουρλάκη να είναι σαφής.

Η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ:

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του να παρακάμψει κάποιος όλα τα διλλήματα και τα ιδεολογήματα που κυριάρχησαν, και να φτάσει να εκφράσει την βούλησή του για αγώνα, για δράση στην κάλπη.(…) Μπροστά στη δεύτερη Κυριακή, μην ψάχνετε να μας βρείτε σε τραπέζια να παζαρεύουμε τον κόσμο που μας στήριξε σαν πρόβατα σε σφαγή. Η θέση μας ήταν εξ αρχής, είναι και θα είναι ξεκάθαρη: Καλούμε τον κόσμο να μην διαλέξει τον δήμιο του. Να πάει στις κάλπες και να ρίξει λευκό ή άκυρο. Η λογική του μικρότερου κακού, πάντα έφερνε χειρότερες μέρες για τον κόσμο».

Σε ανοιχτή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Ανταρσία στα Χανιά που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/5 υπήρξε μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών, για το δήμο Χανίων, της 26ης  Μαΐου.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ανταρσία στα Χανιά:

«Καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν πρόκειται να έχει μια πολιτική που να μπορεί να ικανοποιήσει τις εργατικές ανάγκες και συμφέροντα. Αντίθετα και οι δύο αναμένεται να διαχειριστούν επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Γι’ αυτό την επόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να επιλέξουμε κανένα. Καλούμε τους εργαζόμενους να δείξουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με τις πολιτικές που εκφράζουν και οι δύο διεκδικητές της θέσης του δημάρχου».

Τέλος ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χανιά – Κοιτάμε Μπροστά», σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες  θα ανακοινώσει το ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στους δύο μονομάχους.