Οι Σoφολογιοτατές του Μολιέρου

13.09

Οι Σoφολογιοτατές του Μολιέρου

Οκτώ νέοι ηθοποιοί ανεβάζουν τις Σοφολογιότατες του Μολιέρου (17ος αι.) σε σκηνοθετική επιμέλεια Βασίλη Μαυρογεωργίου και σε συνεργασία με τη Δραματική σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά, στο Βενιζέλειο Ωδείο των Χανίων. Μετά την επιτυχή παρουσία της παράστασης στα πολυσχιδή θεατρικά δρώμενα της Αθήνας και έχοντας ολοκληρώσει μία σεζόν από sold out εμφανίσεις στη σκηνή του αγαπημένου στο θεατρόφιλο κοινό Skrow Theater, η ομάδα αποφάσισε να ανεβάσει το έργο στα Χανιά, την γενέτειρα των τεσσάρων εκ των οκτώ ηθοποιών. Η έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα της Κρήτης και ειδικότερα των Χανίων αποτέλεσε εφαλτήριο για τους ηθοποιούς στο ξεκίνημα της ενασχόλησης τους με την τέχνη του θεάτρου και τώρα οφείλουν να επιστρέψουν στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν.

Μετά από διετή σπουδή πάνω στο έργο του Μολιέρου και υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου Βασίλη Μαυρογεωργίου, η ομάδα θα παρουσιάσει την κωμωδία με την χρήση μόνο μερικών λευκών κύβων.  Τα πρόσωπα του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Κατερίνα Φαχούρι, Μυρτώ Γιαννακούρη, Όλγα Καπαγιορίδου, Γιάννης Μπάτσης, Γρηγορία Οικονομάκη, Αναστασία Χουρδάκη, Ρούλα Καλαβρυτινού και Σταύρος Καστρινάκης. Το έργο παρουσιάζεται στην μετάφραση του Ανδρέα Στάικου.

Το έργο

Δύο νέοι, η Ενριέττα  και ο Κλείτανδρος  είναι ερωτευμένοι αλλά προκειμένου να παντρευτούν πρέπει να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο : την αλλοπρόσαλλη οικογένεια της Ενριέττας. Ο πατέρας της  Κριζάλ και ο θείος της Αρίστ ευνοούν  αυτόν τον γάμο, όμως δυστυχώς η γνώμη του πατέρα δεν έχει καμία ισχύ καθώς εκείνος  βρίσκεται υπό τον ζυγό της συζύγου του Φιλαμίντ. Η Φιλαμίντ η οποία χαίρει της υποστήριξης της θείας αλλά και της αδερφής της Ενριέττας, επιθυμεί η κόρη της να παντρευτεί τον Τρισοτέν έναν λόγιο και ποιητή ο οποίος έχει γοητεύσει και τις τρεις τους. Η Φιλαμίντ εμμένει μέχρι τέλους στην απόφασή της να παντρέψει την κόρη της με τον Τρισοτέν με την ελπίδα ότι θα μυήσει και την Ενριέττα στο φιλοσοφικό τους σαλόνι.  Οι Σοφολογιότατες έχουν εμμονή με την μόρφωση εκείνη όμως που μάλλον επιφανειακή φαίνεται να είναι.

Σημείωμα της ομάδας

Το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Μολιέρος σηματοδοτεί την στροφή του συγγραφέα σε εκείνο που οι κριτικοί του θεάτρου ονομάζουν  υψηλή κωμωδία, ένα μοναδικό κράμα δηλαδή κωμωδίας τύπων και ψυχολογικού ρεαλισμού που διαμορφώνουν το ξεχωριστό ιδίωμα του δημιουργού. Οι Σοφολογιότατες , ένα από τα πιο αμφιλεγόμενά του έργα, έχουν ανέβει στην ελληνική θεατρική σκηνή ελάχιστες φορές σε σχέση με την καλλιτεχνική τους αξία, ίσως γιατί με αυτές ο Μολιέρος πραγματεύεται με έναν ριψοκίνδυνο τρόπο τα πρότυπα των δύο φύλων στην εποχή του. Επιλέγει να αντιστρέψει τους στερεοτυπικούς  τους ρόλους και παρουσιάζει μία φαιδρώς παρακμάζουσα πατριαρχία και μία φαιδρώς ακμάζουσα μητριαρχία. Καταλύτης αυτής της ανορθόδοξης συνθήκης η φιγούρα του ψευδολόγιου, η υποκρισία δηλαδή προσωποποιημένη.  Η ομάδα μας φιλοδοξεί να τρυπήσει το επιφανειακά φυλετικό περίβλημα του έργου και να εισχωρήσει στην ουσιαστική προβληματική του, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι τα άκρα αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοεξοντώνονται. Σκοπός της παράστασης δεν είναι να ταυτιστεί κανείς με το ανδρικό φύλο ή το γυναικείο, με την ιδεολογία της σάρκας ή την ιδεολογία του πνεύματος, αλλά να διακρίνει πως τα πρόσωπα του έργου διαλαλούν μια επίπλαστη ταυτότητα η οποία ουδεμία σχέση έχει με το ποιοι πραγματικά είναι. Θέτουν λοιπόν το εξής ερώτημα είμαστε το «φαίνεσθαι» ή απλώς το «είναι».

Οι «Σοφολογιότατες» του Μολιέρου, μια σπουδαία, καυστική κωμωδία που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1672 στο Palais Royal, θα παιχτεί ξανά στον χώρο του Βενιζέλειου Ωδείου και θα είναι σα να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα. Τα ίδια διλήμματα, η ίδια απολαυστική αμφιταλάντευση. Μια διαχρονική καταγραφή των ανθρώπινων προβληματισμών που δε θα πάψουν ποτέ να μας τρομάζουν, να μας εκπλήσσουν και να μας διασκεδάζουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΟΦΟΛΟΓΙΟΤΑΤΕΣ

του Μολιέρου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Παραγωγή: 73100, Ιώ Ασηθιανάκη

Επιμέλεια Κουστουμιών: Ρούλα Καλαβρυτινού, Σταύρος Καστρινάκης

Επιμέλεια Μουσικής: Γιάννης Μπάτσης, Κατερίνα Φαχούρι

Τrailer: Γρηγορία Οικονομάκη, Νάλια Ζήκου

Φωτογραφίες: Σταύρος Καστρινάκης

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Όλγα Καπαγιορίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γιαννακούρη, Όλγα Καπαγιορίδου, Γιάννης Μπάτσης, Γρηγορία Οικονομάκη, Αναστασία Χουρδάκη, Ρούλα Καλαβρυτινού, Σταύρος Καστρινάκης, Κατερίνα Φαχούρι.

 

Σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή Αρχή.