Σε εξαρση η εποχική γρίπη – 15 νεκροί σε μία εβδομάδα

16.46

Ολοένα και μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να επιβαρύνονται συνεχώς Συνολικά 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την εποχική γρίπη μόνο την τελευταία εβδομάδα με τον αριθμό των ασθενών που κατέληξαν να ανεβαίνει στους 53.

187 σοβαρά κρούσματα γρίπης έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. 169 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταξύ αυτών και 3 παιδιά με ηλικία έως 9 ετών. Στην Κρήτη, 3 ασθενείς νοσηλεύονται αυτη τη στιγμή στη ΜΕΘ νοσοκομείων. Πρόκειται για έναν 47χρονο άνδρα στο Ηράκλειο, έναν 72χρονο στα Χανιά και έναν 80χρονο στο Ρέθυμνο.

Τι προβλέπουν οι ειδικοί

 Οι ειδικοί επισημαίνουν στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι πολύ υψηλή και εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα σταθεροποιηθεί – και δεν θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Συνήθως στα μέσα Φεβρουαρίου κάθε περίοδο γρίπης καταγράφεται η κορύφωση (peak) της επιδημίας, η οποία μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη φάση, υψηλή αλλά σταθερή, περίπου δυο εβδομάδες, πριν αρχίσει η υποχώρηση του κύματος γρίπης.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ακόμη και τώρα, ως μια αποτελεσματική λύση προφύλαξης από τη νόσο, και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης.