Στοίχημα οι τουλάχιστον 5 ψεκασμοί φέτος στα Χανιά για τον δάκο

17.18

Τα προβλήματα της περυσινής δακοκτονίας και ο καλύτερος σχεδιασμός για φέτος συζητήθηκαν χτες σε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων παρουσία του Νίκου Καλογερή, των εργολάβων που είχαν αναλάβει τους δολωματικούς ψεκασμούς και γεωπόνων από τη ΔΑΟΚ Χανίων. Οι εργολάβοι ανάφεραν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των ψεκασμών και πρότειναν τρόπους για την αντιμετώπιση τους.

Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσά που διατίθενται για τη δακοκτονία στην Κρήτη έχουν μειωθεί δραματικά με τον κ. Καλογερή να περιμένει για φέτος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης να υλοποιήσει τη δέσμευση του για την καταβολή επιπλέον 2 εκατομμυρίων ευρώ για τους ψεκασμούς στο νησί.

Εν τω μεταξύ ο κ. Καλογερής σημείωσε ότι τόσο οι επόπτες όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να είναι παρόντες στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια του ψεκασμού για να έχουν πρόσβαση οι εργολάβοι και να βλέπουν αν εκτελείται σε όλα τα δέντρα.

Τέλος τέθηκε και το θέμα της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων που όπως απεδείχθη δεν απέδωσαν αφού ο δάκος πολλαπλασιάστηκε σε περιοχές που είχαν ψεκαστεί περισσότερες από τρεις φορές.