Τεράστιες οι προοπτικές του αβοκάντο στα Χανιά

14.58

Ως κερδοφόρα καλλιέργεια με τεράστιες προοπτικές χαρακτηρίζεται αυτή το φρούτου αβοκάντο σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η ΔΑΟΚ.

Ακόμα δε μπορεί να απαντήσει κάποιος με σιγουριά για το που βρίσκεται η παραγωγή του αβοκάντο στο νομό Χανίων, καθώς πρόκειται για μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτό τόνισε ο γεωπόνος ερευνητής του Ινσιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα Θανάσης Ράγκος. Ο κ. Ράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εσπερίδα που διοργανώθηκε στον Σκινέ με τίτλο «Διερεύνηση των προοπτικών της καλλιέργειας αβοκάντο σε συνάρτηση με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στον νομό Χανίων.

Κι όμως όσο και να αυξάνεται η παραγωγή δε μπορεί να καλύψει την ζήτηση στην αγορά. Ο κ. Ράγκος σημειώνει ότι οι προοπτικές είναι τεράστιες με τους παραγωγούς να προσβλέπουν και στις εξαγωγές, ωστόσο η Χανιώτικη καλλιέργεια είναι ακόμα σε μικρό επίπεδο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα το πρόβλημα φαίνεται πως είναι η επιλογή της ποικιλίας στο αβοκάντο από τους καλλιεργητές μιας και παρατηρείται έλλειμμα στην επιστημονική καθοδήγηση.

Η παραγωγή του αβοκάντο είναι μια επικερδής καλλιέργεια που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας, ωστόσο χρειάζεται σημειώνουν οι ειδικοί να αντέξει σε βάθος χρόνου από την οργάνωση του κλάδου, ενώ και το πορτοκάλι μπορεί να ανακάμψει.