Τι λέει ο Διοικητής της Αμερικανικής Βάσης στη Σούδα για τον ρόλο της μετά την αναβάθμιση

20.30

Γνωριμία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή πραγματοποίησε ο Διοικητής της Βάσης της Σούδας πλοίαρχος Ράιαν Τούελ. Πέρα από τα τυπικά η συζήτηση έφτασε γρήγορα σε όλα όσα εξελίσσονται στη Μεσόγειο και στην ανησυχία κυρίως των Κρητικών από την ύπαρξη της Βάσης που αρκετοί χαρακτηρίζουν ως μαγνήτη επιθέσεων. Ο νέος διοικητής σε δηλώσεις του στη Νέα Τηλεόραση αν και δε θέλησε να μπει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες και πολιτικά σχόλια, εκτίμησε ότι με την Ελληνοαμερικανική συμφωνία δε θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά στο μέλλον για την τοπική κοινωνία, ενώ η παρουσία της Βάσης λόγω της στρατηγικής της θέσης θα τη διατηρήσει για πολλά χρόνια στο μέλλον όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η αναβάθμιση της Βάσης της Σούδας μετά την Ελληνοαμερικανική συμφωνία δεν προβλέπει αλλαγή στα γεωγραφικά της όρια, ωστόσο από τη συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων διεφάνη ότι οι επισκέψεις αεροπλάνων και πλοίων θα είναι συχνότερες.

Δημ: Εκτιμάτε ότι κάτι θα αλλάξει για εμάς ή θα συνεχίσει η κατάσταση με την Βάση όπως την ξέρουμε;

Ρ. Τόουελ: Όχι νομίζω πως όλα θα συνεχιστούν όπως τα ξέρουμε. Όπως είπα η στήριξη που δεχόμαστε είναι πολύ καλή η τοποθεσία είναι σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στον κόσμο και είμαστε (ΗΠΑ) προνομιούχοι, ωστόσο έχουμε και πολύ σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το λιμάνι και το αεροδρόμιο και εκτιμούμε την παρουσία μας η οποία θα συνεχιστεί για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.

Ο διοικητής Ράιν Τούελ βρίσκεται στη θέση του εδώ και περίπου 1,5 χρόνο τονίζοντας ότι νιώθει τυχερός για την παρουσία του στα Χανιά με την οικογένεια του.

Τέλος ο Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι η παρουσία της Βάσης ενισχύει την τοπική οικονομία και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.