“Το Σπίτι της Μπερνάρντα  Άλμπα”στο Θέατρο ΟΜΜΑ  ΣΤΟΥΝΤΙΟ

13.18

Το Θέατρο ΟΜΜΑ  ΣΤΟΥΝΤΙΟ παρουσιάζει την παράσταση  του :

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
“Το Σπίτι της Μπερνάρντα  Άλμπα”

την Παρασκευή  7 Αυγούστου ,  9.30 μμ ,  στο Κηποθέατρο “Μάνος  Χατζιδάκις”.

Είσοδος Ελεύθερη με προσκλήσεις.

Η παράσταση είναι συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία/Σκηνικός Χώρος: Αντώνης Διαμαντής

Κουστούμια:Νάστια Ρεθυμνιωτάκη-Αντώνης Διαμαντής

Ηχος -Φώτα: Βαγγέλης Αποστόλου

Φωτογραφίες : Εριέτα Πυργιωτάκη

Παραγωγή: Θέατρο Ομμα Στούντιο,Περίοδος  2020-2021

Παίζουν:

Μπερνάρντα  Άλμπα: Ειρήνη Κουτσάκη

Πόνθια: Ελένη Σφακιανάκη

Μαρτίριο: Εριέτα Πυργιωτάκη

Αμέλια: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Αδέλα: Νάστια Ρεθυμνιωτάκη

Αγκούστιας: Ιωάννα Καλογεράκη

Μαγδαλένα: Αγγελική Λιανέρη

Μαρία Χοσέφα: Ρένα Τουτουντζάκη

Δούλα: Γεωργία Καρλατήρα

Στήν παράσταση ακούγονται ζωντανά,τραγούδια που έγραψε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και άλλα Ισπανικά τραγούδια με συνοδεία κλασσικής κιθάρας από τον Δημήτρη Καρβέλη.

Λίγα λόγια  για  το έργο:

Το έργο περιγράφει τα  γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία,όπου η Μπερνάρντα Αλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της.Στο σπίτι  ζούν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος,κι η Μαρία Χοσέφα,μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας  ανδρικός χαρακτήρας Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο,το αντικείμενο του πόθου  για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας δεν εμφανίζεται ποτέ.

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης,του συμβιβασμού και του πάθους και στην επιρροή των ανδρών στις γυναίκες.Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει την φύση του  φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία,λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.”Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” είναι το τελευταίο που έγραψε ο Λόρκα το 1936 και παρουσιάστηκε  για πρώτη  φορά το 1945.Μαζί με την “Γέρμα” και τον “Ματωμένο Γάμο” αποτελούν την τριλογία “της ισπανικής υπαίθρου” του συγγραφέα.

“Το σημερινό Θέατρο”

Κάθε θέατρο,προχωρεί με το ρυθμό της εποχής του ,συγκεντρώνοντας τις συγκινήσεις,τους πόνους  ,τους  αγώνες,τα δράματα της εποχής του.Το θέατρο πρέπει να συλλαμβάνει το συνολικό δράμα  της σύγχρονης  ζωής.Ενα θέατρο παλιό,θρεμμένο μόνο με την φαντασία,δεν είναι θέατρο. Είναι απαραίτητο νά’ναι γεμάτο πάθος,όπως το κλασσικό ,δέκτης του παλμού μιας ολόκληρης εποχής. Το θέατρο που επέζησε πάντα είανι το θέατρο των Ποιητών(Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,συνέντευξη 1935)

Οι προσκλήσεις διατίθενται στα εκδοτήρια των εισητηρίων του Κηποθεάτρου “Νίκος Καζατζάκης” από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30 πμ έως 14.00 μμ μέχρι εξαντλήσεώς τους ,μιας και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων λόγω των υγειονομικών μέτρων του κορονοιού.

Τηλ. Ταμείων : 2810-242977

Σε περίπτωση μή εξαντλήσεώς των,οι προσκλήσεις θα διατίθεντε πριν την έναρξη της παράστασης ,στην είσοδο του θεάτρου με σειρά προτεραιότητας.

Δυνατότητα προσέλευσης από ώρα 20.45. Παρακαλούμε όπως προσέλθετε εγκαίρως προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην είσοδο.

Σας ενημερώνουμε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτηση στην θέση του καθώς και κατά την έξοδο του, είναι υποχρεωτική.