Τρίτο κρούσμα στην Κρήτη του “κορωνοϊού” της τομάτας

16.41

Δε φτάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να τηρούν όλοι για τον κορωνοϊό, τώρα πρέπει όσοι καλλιεργούν κηπευτικά και συγκεκριμένα ντομάτες και πιπεριές να προσέχουν για τον νέο ιό που τα απειλεί. Σύμφωνα με την ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηρακλείου εμφανίστηκε το τρίτο κρούσμα στην Κρήτη, το δεύτερο για το 2020 στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού, μετά την Ιεράπετρα στον νομό Λασιθίου. Το πρώτο είχε παρουσιαστεί το 2019 στην Κουντούρα Χανίων και πρόκειται για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας.

Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος αφού μπορεί να καταστρέψει το 70% της παραγωγής. Φάρμακα αντιμετώπισης δεν υπάρχουν.

Πιθανότατα ο ιός στην Κρήτη προέκυψε από μολυσμένους σπόρους, ωστόσο πρέπει οι καλλιεργητές να είναι πολύ προσεκτικοί και όπως προφυλάσσονται από τον κορωνοϊό, με την ίδια σχολαστικότητα να προστατέψουν και τα φυτά τους.

Καλό πλύσιμο χεριών και εργαλείων και απολύμανση στα ρούχα και παπούτσια καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις καλλιεργητικές εργασίες.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ανάπτυξη κάποιου φυτού προβληματική και εμφανίζει τα συμπτώματα της καστανής ρυτίδωσης, αυτό θα πρέπει να καταστρέφεται με το ΕΛΓΟ Δήμητρα να ζητά από τους παραγωγούς να κρατούν δείγμα για ανάλυση.

Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στο Ισραήλ το 2014. Έκτοτε κρούσματα καταγράφηκαν σε  Ιορδανία, Γερμανία, Ιταλία, Καλιφόρνια των Η.Π.Α., Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό Ισπανία και Γαλλία.