Χανιά: Τι αποφάσισε η Επιτροπή για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

17.24

Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας, το περίπου 12% είναι υγειονομικό προσωπικό. Ανησυχώντας οι γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμής της μάχης με τον κορωνοϊό και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν ήδη καταθέσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων στα οποία εργάζονται αίτημα για απομάκρυνση από τα καθήκοντα τους λόγω κορωνοϊού. Στο νοσοκομείο Χανίων, η επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε για αυτόν τον λόγο συνεδρίασε και μελέτησε τις 36 αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Από τις 36 αιτήσεις, το πράσινο φως της άδειας πήραν 7 εργαζόμενοι οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά χρόνια αιματολογικά, ογκολογικά, καρδιολογικά ή πνευμονολογικά νοσήματα, ενώ για περίπου 4 γιατρούς και νοσηλευτές ζητήθηκαν διευκρινήσεις από το Υπουργείο Υγείας καθώς η πάθηση τους δεν υπάρχει στη λίστα του ΕΟΔΥ για την χορήγηση της άδειας.

Ο νευρολόγος Γιώργος Γεωργακάκης διευκρίνισε ότι η επιτροπή δε γνωρίζει το όνομα στο οποίο αντιστοιχεί ο κάθε φάκελος για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η αντικειμενικότητα της απόφασης.

Η επιτροπή έχει ένα δύσκολο έργο από τη μία να αποφασίσει για ευπαθείς ομάδες και από την άλλη οι άδειες να μην οδηγήσουν σε αποψίλωση του ΕΣΥ. Περισσότερες προσλήψεις ζητούν οι συνδικαλιστές υγειονομικοί από το Υπουργείο καθώς τα νούμερα των προσλήψεων που ανακοινώθηκαν αντιστοιχούν σε νοσηλευτές και όχι ιατρικό προσωπικό.