10.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής στην Κρήτη – Τα 1.500 στο νοσοκομείο Χανίων

14.33

Χειρουργική επέμβαση η οποία δε χαρακτηρίζεται ως επείγουσα; Πόσο καιρό μπορεί να περιμένει ο ασθενής για την εισαγωγή του. Για παράδειγμα στο ΠΑΓΝΗ η απάντηση είναι ίσως και χρόνια. Παρόλα αυτά το Υπουργείο Υγείας θα αυξήσει περαιτέρω την αναμονή αφού για να καλυφθούν τα κενά σε άλλες κλινικές λόγω των αναστολών των μη εμβολιασμένων υγειονομικών από 1η Σεπτέμβρη θα παγώσει και άλλο τα τακτικά χειρουργεία, με την Κρήτη να έχει ήδη περισσότερα από 10.000 σε λίστα αναμονής..

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιόδους της έκρηξης των κρουσμάτων οπότε και ήταν σε εξέλιξη και το lockdown, τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είχαν μειωθεί ακόμη και κατά 80%, με εντολή του υπουργείου Υγείας. Αντίθετα, γινόταν σε μεγαλύτερο βαθμό στις ιδιωτικές κλινικές. Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης , πρόεδρος εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για μία ακόμα φορά καλεί το Υπουργείο Υγείας  μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Ενδεικτικό πάντως το πόσο επηρέασε η πανδημία τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, προ της πανδημίας, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα.

Την επόμενη χρονιά του covid το 2020, το ίδιο διάστημα δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της τάξης του 32%.