10 -11 Νοεμβρίου το επιστημονικό συνέδριο στα Χανιά για την επιρροή των Μικρασιατών στη σύγχρονη Ελλάδα

17.33

Αποκατάσταση ενσωμάτωση μνήμη, είναι ο τίτλος του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Νοεμβρίου στα Χανιά στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Στο επίκεντρο του συνεδρίου η επίδραση των Μικρασιατών στη σύγχρονη Ελλάδα με την έλευση τους από την καταστροφή της Σμύρνης.

Το συνέδριο έχει ιστορικούς ομιλητές και από το εξωτερικό με τον Βρετανό Ελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον να πραγματοποιεί την κεντρική ομιλία την Πέμπτη στις 20:15 το βράδυ, μεταξύ άλλων εξαίρετων ομιλητών.

Η ανταλλαγή των πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάνης δεν έφερε μόνο τους Έλληνες της Μικρασίας σε διάφορες πόλεις. Έφερε τον πολιτισμό τους, το εμπορικό δαιμόνιο τους και τις πλούσιες συνταγές τους. Ολόκληρες γειτονιές πήραν άλλον χαρακτήρα αφού έφυγαν οι Τούρκοι μουσουλμάνοι και τη θέση τους πήραν οι Μικρασιάτες.

Η επιλογή της φωτογραφίας στην αφίσα του συνεδρίου δεν είναι τυχαία αλλά έχει την ιστορία της και είχε τραβηχτεί στην Κνωσό το 1926, απεικονίζοντας δύο ορφανά προσφυγόπουλα.