11 Οκτωβρίου η συνάντηση Δημάρχων Κρήτης για το προσφυγικό ζήτημα

14.06

Συνάντηση για το θέμα της στέγασης των προσφύγων που αναμένεται να έρθουν για εγκατάσταση στην Κρήτη, όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση αυτή έχουν κληθεί οι δήμαρχοι του νησιού, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα και να διευκρινιστούν από τον οργανισμό οι προϋποθέσεις της ενοικίασης, ο χρονικός ορίζοντας  φιλοξενίας των προσφύγων, η χρηματοδότηση και όλα τα επιμέρους πρακτικά ζητήματα της διαμονής τους.μιλάμε για σπίτια άμεσα κατοικήσιμα, όχι εγκαταλελειμμένα ή με σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία,όπως έχουν διευκρινήσεις από προηγούμενες συναντήσεις κυβερνητικοί βουλευτές της Κρήτης, προτίθεται να χρηματοδοτήσει κάποιες μικροεπισκευές και όχι εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης των καταλυμάτων.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης του νησιού, θεωρούν πως οι πρόσφυγες που θα έρθουν εδώ θα εγκατασταθούν για χρόνια, λόγω των κλειστών συνόρων, γι’αυτό και πρότειναν εξ αρχής τη λύση της ενοικίασης σπιτιών και όχι δομών τύπου hot spot ώστε να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες, να βρουν σταδιακά δουλειές, να πάνε τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία και να μη συμβούν κι εδώ τα θλιβερά φαινόμενα που βλέπουμε αλλού στη χώρα με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή πάντως δεν υπάρχει κανένα νεότερο από την επιτροπή των δημάρχων που επρόκειτο να επισκεφθούν τον κ. Μουζάλα, καθώς το ραντεβού δεν έχει οριστεί ακόμα.