1η Διημερίδα Μαθηματικών Κρήτης με τίτλο «Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» στις 17-18 Απριλίου στα Ανώγεια

14.54

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ανωγείων, και την οργάνωση των παραρτημάτων Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί η 1η Διημερίδα Μαθηματικών Κρήτης με ειδικό τίτλο «Μηδείς  Αγεωμέτρητος Εισίτω» το διήμερο 17 και 18 Απριλίου 2015 στα Ανώγεια (δημοτικό σχολείο Ανωγείων).

Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης από τους Προέδρους των παραρτημάτων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Κρήτη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Βιργινίας Μανασάκη, του δημάρχου Ανωγείων Μιχάλη Καλλέργη και του Πανεπιστημιακού καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου, η διημερίδα έχει ως στόχο την αναβάθμιση του μαθήματος της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα μέσω της επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών της χώρας.  

Η διημερίδα, που τελεί υπο την αιγίδα του  Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, στηρίζεται από την μαθηματική κοινότητα του νησιού μας, και θα επαναλαμβάνεται ετησίως σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα (κυκλικά). Αναφερόμενη στο διήμερο Γεωμετρίας στα Ανώγεια, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη τόνισε:  «Η Περιφέρεια Κρήτης δεν θα μπορούσε παρά να είναι αρωγός στο συνέδριο αυτό. Η Μαθηματική κοινότητα της Κρήτης είναι πολύ δυναμική , και μια τέτοια πρωτοβουλία προάγει την εκπαίδευση, την Παιδεία.
Η Περιφέρεια Κρήτης, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο σημαντικό επιστημονικό γεγονός, και είναι αρωγός στην ανάδειξη της επιστήμης των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας, που αποτελεί κύριο στόχο του διημέρου».

Ο δήμαρχος Ανωγείων Μιχάλης Καλλέργης σημείωσε: «Ο δήμος Ανωγείων στηρίζει, και συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς. Ως δήμος προσφέρουμε το δυνατόν σε επίπεδο υποδομών για την επιτυχία αυτής της σημαντικής διημερίδας. Επίσης οι παράλληλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, αποτελούν πόλο έλξης για τα Ανώγεια, ενώ ξεχωριστή δράση είναι η δεντροφύτευση που θα γίνει».

Με την σειρά τους ο Μιχάλης Περάκης Πρόεδρος παραρτήματος Λασιθίου Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας: «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τον επιστημονικό συγκρητισμό να μπορέσουμε να φέρουμε μαθηματική παιδεία και στο ευρύ κοινό, να αναπτύξουμε διάφορες δραστηριότητες με τα μαθηματικά και κυρίως να αναπτύξουμε την έννοια της αποκέντρωσης και του εναλλακτικού επιστημονικού τουρισμού. Έχουμε 1000 περίπου συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, από καθηγητές που θα συμμετέχουν στο συνέδριο»|

Ο Καθηγητής τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου: «Τα  Μαθηματικά είναι ένα κύριο μάθημα σε όλα τα μέρη του κόσμου, αν και δεν είναι αρεστό ως μάθημα. Εμείς θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, να διδάξουμε τον άνθρωπο να σκέφτεται, τα μαθηματικά είναι το κατεξοχήν μάθημα το οποίο σε διδάσκει συλλογιστική σου δίνει την ανεξαρτησία να βγάζεις συμπεράσματα από αυτά που έμαθες. Το συνέδριο είναι στοχευμένο, δηλαδή οι ομιλητές θα κάνουν σεμιναριακού τύπου παρουσίαση για να δώσουν τα μαθηματικά, τη γεωμετρία, με πιο εύληπτο τρόπο και σε μεγαλύτερο βάθος. Να αναπτύξουν δηλαδή την Παιδεία του μέσου καθηγητή, ο οποίος και είναι υπεύθυνος να τη μεταφέρει στα παιδιά».

Ο Πρόεδρος παραρτήματος Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ανδρέας Βαρβεράκης: «Ο στόχος του διήμερου συνεδρίου γεωμετρίας είναι να αναδείξει ένα τομέα μαθηματικών ο οποίος είναι παραγκωνισμένος τα τελευταία χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα για τους συναδέλφους. Παράλληλα  έχουμε καλέσει και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εκδήλωσαν τεράστιο ενδιαφέρον».

Ο Πρόεδρος παραρτήματος Χανίων Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας Κώστας Γαρεδάκης: «Με αφορμή το συνέδριο, παράλληλα, θέλω να προσκαλέσω του χρόνου τον κόσμο στο 33ο πανελλήνιο συνέδριο που θα γίνει στα Χανιά, αρχές Νοεμβρίου, και είναι μια από τις δράσεις που έχει αποφασίσει από κοινού να υλοποιεί η Μαθηματική κοινότητα της Κρήτης».

Το πρόγραμμα της Διημερίδας

Το πρόγραμμα της διημερίδας, διαρθρώνεται σε έξι (6) θεματικές ενότητες και οι εισηγητές είναι καθηγητές μαθηματικών από διάφορα σημεία της Ελλάδας, γνωστοί για την λατρεία που τρέφουν στην Ευκλείδεια γεωμετρία και την ενδελεχή μελέτη πάνω στα γνωστικά πεδία αυτής.

Θεματικές Ενότητες-Εισηγητές

-Στιγμές από την ιστορία της Ευκλείδειας γεωμετρίας       Μιχάλης Λάμπρου, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης

-Η γεωμετρία στην ελληνική σχολική τάξη    Γιάννης Θωμαΐδης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Κιλκίς

-Στερεομετρία        Κώστας Δόρτσιος, τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών, Γρεβενά

-Αναρμονικός Λόγος       Ανδρέας Βαρβεράκης, Καθηγητής Μαθηματικών, Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου
Κώστας Βήττας,  Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αθήνα

-Θεωρήματα Mενελάου, Ceva   Μιχάλης Νάννος, Καθηγητής Μαθηματικών, 1ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας

-Νίκος Φραγκάκης, Καθηγητής Μαθηματικών, 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας

-Γεωμετρικές Κατασκευές         Σωτήρης Λουρίδας, Επόπτης Μαθηματικών Εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά» Ζηρίδη

-Αντιστροφή          Ευάγγελος Μουρούκος, Καθηγητής Μαθηματικών, 6ο ΓΕΛ Αγρινίου

Στο περιθώριο των εισηγήσεων θα σχηματιστούν τράπεζες συζήτησης και ενημέρωσης πάνω σε θέματα αιχμής που αφορούν την διδασκαλία της γεωμετρίας. Θα συμμετέχουν και Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ειδικότητα την Γεωμετρία.

Παράλληλες Δράσεις Πολιτισμού

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί μια σπάνια ιδιωτική έκθεση αντιγράφων αστρολάβων και ηλιακών ρολογιών, μια έκθεση ζωγραφικής με μαθηματικό περιεχόμενο, του Ιωάννη Παλαμά, και μια έκθεση εποπτικών μέσων διδασκαλίας των Μαθηματικών του Γεωργίου Αγγελάκη. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, όπως επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, αστροπαρατήρηση κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

09:00 – 09:30         Χαιρετισμοί

09:30 – 11:00         Μιχάλης Λάμπρου Ιστορία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας (μέρος α’)
Προεδρείο   Α. Βαρβεράκης – Κ. Γαρεδάκης – Μ. Περάκης       

11:00 – 11:30         Διάλειμμα   

11:30 – 13:30         Μιχάλης Νάννος & Νίκος Φραγκάκης Θεωρήματα Mενελάου και Ceva
Προεδρείο   Μ. Βαβουρανάκης – Χ. Τζέτζιας – Χ. Μιχαήλ         

13:45 – 15:15         Γεύμα

15:30 – 17:30         Σωτήρης Λουρίδας Γεωμετρικές Κατασκευές
Προεδρείο   Ε. Παπαδάκη – Δ. Δαμίγκου – Ε. Τζερεμέ     

17:30 – 18:00         Διάλειμμα   

18:00 – 20:00         Βαγγέλης Μουρούκος      Αντιστροφή

Προεδρείο   Ν. Δουλγεράκης – Ι. Παπόγλου  – Ι. Γερογιαννάκης

Σαββάτο 18 Απριλίου 2015

09:00 – 10:30         Μιχάλης Λάμπρου Ιστορία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας (μέρος β’)
Προεδρείο   Α. Συγκελάκης – Α. Ράος – Δ. Κωστίνος       

10:30 – 11:00         Διάλειμμα   

11:00 – 13:00         Ανδρέας Βαρβεράκης &  Κώστας Βήττας

Αναρμονικός λόγος

Προεδρείο   Δ. Καλυκάκης – Α. Σεργεντάκη – Ι. Φανουράκης    

13:15 – 14:45         Γεύμα

15:00 – 17:00         Κώστας Δόρτσιος  Στερεομετρία
Προεδρείο   Λ. Σαρτζετάκης – Ι. Μπατσάκης – Ν. Καλλίτσας     

17:00 – 17:30         Διάλειμμα   

17:30 – 19:00         Γιάννης Θωμαίδης Η Γεωμετρία στην Ελληνική σχολική τάξη
Προεδρείο   Α. Βαρβεράκης – Κ. Γαρεδάκης – Μ. Περάκης       

Στρογγυλή Τράπεζα                  

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Κρήτη, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη της ανακοίνωσαν και τις παρακάτω δράσεις:

1.       Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για την διοργάνωση του 33ου Πανελλήνιου Μαθηματικού
Συνεδρίου της Ε.Μ.Ε. (Χανιά Κρήτης 2016).

2.       Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για την διοργάνωση θερινού σχολείου μαθηματικών για νέους κάτω των 18 ετών (Erasmus +).

3.       Χάραξη και κατασκευή μεγάλου ηλιακού ρολογιού στην πόλη της Ιεράπετρας, ως σημείο αναφοράς της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης. (Πολυσυμμετοχικό project για τον 35ο παράλληλο)

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

http://mathseminar.kapahost.eu/