200.000 Αμερικανοί… ταξίδεψαν στο Βυζάντιο

13.17

Τεράστια επιτυχία είχαν οι μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διοργάνωση κι άλλων.

Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος πληροφόρησε χθες τους δημοσιογράφους για την προσπάθεια «εξωστρέφειας» της Ελλάδας, προβολής διεθνώς μιας εικόνας που την έχει ανάγκη, μέσω του πολιτισμού της.

Οπως είπε, η έκθεση για το Βυζάντιο με τίτλο «Ουρανός και Γη» είχε 200.000 επισκέπτες στην Ουάσιγκτον. Τώρα βρίσκεται στο Γκετί και μετά θα πάει στο Σικάγο, το οποίο προστέθηκε.

Τον Οκτώβριο στην Οτάβα εγκαινιάζεται η μεγάλη έκθεση «Greeks», Θα ακολουθήσουν το Μόντρεαλ και το Σικάγο, ενώ υπάρχει και προοπτική για το Μουσείο του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ στην Ουάσιγκτον, το φθινόπωρο του 2016.

Η επιτυχημένη έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ή έστω τμήμα της, θα πάει μετά το 2016 στην Ουάσιγκτον, ενώ ο «Ναυτίλος» γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, πριν έρθει στην Αθήνα. «Τέτοιες διοργανώσεις προβάλλουν τα εθνικά μας δίκαια χωρίς να χρειάζεται η ανιστόρητη ανόητη και γελοία προπαγάνδα των Σκοπίων» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

200.000 Αμερικανοί... ταξίδεψαν στο Βυζάντιο
 

Η κ. Μενδώνη ερωτηθείσα απάντησε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο επισκέφθηκε σε περιοδεία στην Κρήτη ανοίγει τις πύλες του ανανεωμένο και με αλλαγμένη φιλοσοφία ως προς την έκθεση μέσα στην εβδομάδα. Τα εγκαίνια, που πρέπει να είναι λαμπρά, θα ακολουθήσουν.

Δράσεις
Το πρόγραμμα των φετινών δράσεων με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που με επιτυχία διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με πλήθος (150) φορέων, δημόσιων και μη, είναι πλούσιο.

«Σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τις απίστευτες φυσικές καλλονές, η πολιτική με το περιβάλλον και η πολιτική με τον πολιτισμό πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία και σύγκλιση» δήλωσε ο υπουργός.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» πλαισιώνονται από πλήθος εκδηλώσεων, όπως περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις, όπως είπε η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη. Οι δράσεις πραγματοποιούνται από χθες έως την Κυριακή 4 Μαΐου, με είσοδο ελεύθερη. Ξεκίνησαν σε 3 νομούς, απλώθηκαν σε 12 και φέτος έφτασαν τους 29.

Χθες παρουσιάστηκαν δύο χαρακτηριστικά δείγματα δράσεων. Η πρώτη είναι η διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με φορείς του ΥΠΠΟΑ.

Παρουσιάζεται το φυσικό περιβάλλον του νησιού και η συνύπαρξη με τα αρχαία μνημεία, ενώ τονίζεται η συμβολή του Αριστοτέλη, και του Θεόφραστου στη μελέτη του περιβάλλοντος της Λέσβου και στην ανάπτυξη των φυσικών επιστημών.

Η δεύτερη δράση οργανώνεται από τον Νικόλαο Σταμπολίδη και έχει ως κέντρο την Ελεύθερνα στον Νομό Ρεθύμνου.

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει τρία μονοπάτια περιήγησης στη φύση και σε γύρω μνημεία όπως η Μονή Αρκαδίου, στα οποία προστέθηκαν ενδημικά δέντρα.

Οπως είπε, κάποια από τα 252 φυτικά είδη θα φιλοξενηθούν σε βοτανικό κήπο στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου Ελεύθερνας, που θα είναι έτοιμο με την εκπνοή του 2014.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr – ethnos,gr