22.000 τουρίστες της Thomas Cook στην Κρήτη με τους ξενοδόχους σε απόγνωση

17.05

Η Thomas Cook οφείλει σε ξενοδοχεία της Τυνησίας 60 εκατ. ευρώ για διαμονή τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπουργός Τουρισμού Ρενέ Τραμπελσί, ο οποίος πρόσθεσε πως 4.500 πελάτες της βρετανικής Thomas Cook παραμένουν στη χώρα.

Ο τουρισμός είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τυνησίας και μια κρίσιμη πηγή ξένου συναλλάγματος και η κυβέρνηση ανέμενε πώς άλλοι 50.000 πελάτες της Thomas Cook θα επισκέπτονταν τη χώρα φέτος, πρόσθεσε.

Η κατάρρευση της Thomas Cook, μιας από τις πιο παλιές βρετανικές εταιρίες, άφησε αποκλεισμένους περισσότερους από μισό εκατομμύριο τουρίστες σε όλον τον κόσμο. Διαχειριζόταν ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρείες με 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) της Βρετανίας ανέφερε πως η κυβέρνηση διαθέτει έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να επαναπατρίσει Βρετανούς πελάτες τις επόμενες δύο εβδομάδες και ότι οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο μέχρι να ενημερωθούν ότι το όνομά τους βρίσκεται σε μια πτήση επιστροφής.

Η υπηρεσία επικοινωνεί επίσης με ξενοδοχεία που φιλοξενούν πελάτες της Thomas Cook για να τους πουν ότι θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, μέσω ενός σχεδίου ασφάλισης.

Στην Κρήτη ο αριθμός των τουριστών φτάνει τους 22.000 που έμειναν με το εισιτήριο στο χέρι ενώ το ίσως μεγαλύτερο τουριστικό κανόνι αφήνει απλήρωτους δεκάδες ξενοδόχους σε όλην την Κρήτη.