26 Νοεμβρίου το 2ο TEDxChania

11.43

Στις 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο TEDxChania στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Σε αυτήν την 2η διοργάνωση περιλαμβάνονται 15 Ομιλίες, 2 Performances, 1 Stand-Up Comedy και 4 Workshops και παρουσιαστής θα είναι ο Σάκης Τανιμανίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Υπάρχει μία σύγχυση για την 26η Νοέμβρη, ένα πέπλο μυστηρίου έχει καλύψει τη μέρα της διοργάνωσης του TEDxChania. Δεκάδες μηνύματα καταφτάνουν καθημερινά, μυστικά πηγαδάκια σχηματίζονται σε ολόκληρη την πόλη μιλώντας χαμηλόφωνα για τις φήμες: Τι θα γίνει επιτέλους εκείνη τη μέρα; Θα πάμε και θα καθόμαστε 10 ώρες σε μία καρέκλα; Είναι με τα καλά τους;
Ήρθε η ώρα να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα και να μην υπάρχουν άλλες παρανοήσεις. Η αλήθεια είναι πως ναι, θα κάθεστε 10 ώρες σε μία καρέκλα. Εκτός αν θέλετε να σηκωθείτε και να συμμετέχετε σε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει για εσάς.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Εγώ είμαι το TEDxChania και έρχομαι από το πολύ κοντινό μέλλον (27/11/2016) για να σας πω τι έγινε χτες.
Όλα τα εισιτήρια κλείστηκαν ηλεκτρονικά, είτε από το νέο talk of the town, new bar in the city, Bras de Freres. Υπήρχε δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων τη μέρα της διοργάνωσης, στην είσοδο, αλλά δε μπορούσαμε να εγγυηθούμε διαθεσιμότητα θέσεων καθώς η πληρότητα ήταν ήδη υψηλή.
Αφού ετοιμαστήκατε ευπρεπώς για να έρθετε στη διοργάνωση (γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα δεις εκεί…), φροντίσατε να βρίσκεστε στο Πνευματικό Κέντρο κατά τις 8μιση με 9, άντε, 9μιση πες βαριά.
Το καλό βέβαια είναι ότι ήρθατε νωρίτερα, γιατί κατά το registration σας ζητήθηκαν στοιχεία που να δικαιολογούν ας πούμε τη μειωμένη τιμή εισιτηρίου, και έπρεπε να έχετε χρόνο να γυρίσετε σπίτι σας για να φέρετε τα δικαιολογητικά που ξεχάσατε.
Όταν επιστρέψατε στο Πνευματικό Κέντρο, περάσατε από το Registration desk και πήρατε την τσαντούλα που ετοιμάσαμε ειδικά για εσάς. Τα επόμενα 5 λεπτά ασχολιόσασταν με την τσαντούλα. Την ανοίξατε, είδατε τι είχε μέσα, ενθουσιαστήκατε και κάνατε check in στο Πνευματικό Κέντρο με hashtags #Dayofmylife, #yolo, #omg, #TEDxChania, #Xenos.
Ήπιατε το καφεδάκι σας με την ησυχία σας, κάνατε το τσιγαράκι σας στον εξωτερικό χώρο (εξαιρετικά εκπαιδευμένοι εθελοντές φρόντισαν να μην ανάψετε τσιγάρο εντός χώρου), γνωρίσατε τον κόσμο που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με εσάς. Μερικοί από εσάς δεν ήσασταν τόσο κοινωνικοί, και μείνατε μακρυά από τον κόσμο.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στις 10:00 ξεκινήσαμε, «άσε σε παρακαλώ τον καφέ σου κάπου και βρες που θα κάτσεις, εσένα περιμένουν όλοι για να ξεκινήσουν».
Το πρόγραμμα των ομιλιών αποτελούνταν από τέσσερα sessions, δηλαδή 4 θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες περιλάμβανε τρεις έως τέσσερις ομιλίες των 10-18 λεπτών, και μία performance. Κάθε session είχε διάρκεια περίπου 100' το μέγιστο, ενώ λεπτομέρειες για τη διαδοχή των ομιλητών δόθηκαν πριν περίπου δέκα μέρες (17/11/2016);
Κάθε ένας από τους ομιλητές επιλέχθηκε προσεκτικά, γιατί είχε κάτι μοναδικό να πει, έναν ιδιαίτερο τρόπο να μας αφυπνίσει ως προς το ΞΕΝΟ στην ζωή μας, είτε αυτό είναι προσωπικό, είτε κοινωνικό, ή επιχειρηματικό. Οι 15 ομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα.
Ακούσαμε για εθελοντικές πρωτοβουλίες που συγκλονίζουν και καταφέρνουν να σημειώσουν υπεράριθμες συμμετοχές που αποδεικνύουν ότι το Ξένο είναι απλώς μία λέξη.
Μας μίλησαν για εφευρέσεις και για νέα επιχειρηματικά ξεκινήματα που γνωρίζουν επιτυχία παρά την ξένη αρχή λειτουργίας τους. Για τη διαρροή ελληνικού, καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Για τεχνολογίες που τώρα μοιάζουν ξένες αλλά είναι θέμα χρόνου να κατακλύσουν τις ζωές μας. Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που δεν είναι τόσο ξένη όσο νομίζουμε. Για τη μουσική και τη χρήση της στην ψυχανάλυση, που για αιώνες είχαν ξεχαστεί όμως σήμερα ξανασυστήνονται. Ιστορίες ζωής, για την υιοθεσία ενός ξένου (που όμως ξένος δεν είναι πια), και για τη ζωή σε ξένο σώμα. Για το χρονικό μίας εμπειρίας με τους Ξένους της Μυτιλήνης, και για το πώς είναι να γνωρίζεις ξένους ως μέρος της δουλειάς σου. Και τι να πούμε για τον Σάκη (τον Τανιμανίδη, όχι αυτόν της ΝΔ) που ήταν ταυτόχρονα και παρουσιαστής της διοργάνωσης!! Συγκέντρωσε πολύ θετικά σχόλια και βλέμματα!
Αυτές οι ομιλίες ήταν ο πυρήνας της διοργάνωσης. Αυτοί οι 15 άνθρωποι ήρθαν στα Χανιά για να μας μιλήσουν για τη δική τους ματιά στη ζωή, με σκοπό να μας προβληματίσουν και να μας εμπνεύσουν. Μία ξένη οπτική που μας προκαλεί να τη γνωρίσουμε.
Ωστόσο, όσο αναγκαίος και αν είναι ο προβληματισμός για την εξέλιξή μας ως άτομα και ως κοινωνία, άλλο τόσο είναι και η διασκέδαση, η ψυχαγωγία.
Ούτε 2, ούτε 4. ΈΞΙ κυρίες και κύριοι. Έξι workshops και τρία performances πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων (~30’-90’), μεταξύ των sessions των ομιλιών. Stand up comedy θέλατε; Το είχατε και ενθουσιαστήκατε! Θέλατε να εκφραστείτε σωματικά και να τα σπάσετε όλα; Σας το επιτρέψαμε (εντός πλαισίων πάντα. Ειδικά καταρτισμένοι εθελοντές έδειραν κάποιους που βγήκαν εκτός πλαισίου)! Μία πριβέ συναυλία για πάρτη σου; Όλα έγιναν! Παιχνίδι; Χαλάρωση; Οινογευσία; Για ‘σένα φέραμε τους καλύτερους του είδους!
Σημαντικό: Την συμμετοχή σας στα workshops την δηλώσατε κάποιες μέρες πριν τη διοργάνωση. Το καλό είναι ότι είχατε σκεφτεί από πριν τι θέλατε να παρακολουθήσετε καθώς τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας για την πληρότητά τους.
Δεν ήταν απαραίτητο να συμμετέχετε αν δε θέλατε. Δεν υπήρχε κανένας καταρτισμένος εθελοντής να σας υποχρεώνει να συμμετέχετε αν δεν το θέλατε.
Μέσα σε όλον αυτόν τον προβληματισμό και την ψυχαγωγία, είχαμε την προνοητικότητα να παρεμβάλλουμε φαγητό. Μέσα στο πρόγραμμα υπήρχε ένα κενό αποκλειστικά για μασαμπούκα. Είχαμε κρασί, αναψυκτικό, μπύρα, χυμό, το καλύτερο νερό του κόσμου, fingerfood, slow food, fast food, food for thought και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!
ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ, ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΛΑ
#not
Μετά το τελευταίο session, το οποίο είχαμε προγραμματίσει κατά τις 19:30, έγινε ένα cocktail party με μουσική επιμελημένη από υπερκαταρτισμένους ειδικούς. Ο σκοπός μας με αυτό το θεσπέσιο πάρτυ ήταν να ξεδώσετε μαζί μας, να γνωριστούμε, να συζητήσουμε αυτά που ακούσαμε και να τα αντικρούσουμε, ή να τα αφήσουμε πίσω μας για μερικές ώρες και απλώς να περάσουμε καλά.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ουσιαστικά για εκείνη την ημέρα, πέραν των διαδικαστικών, είναι ότι το TEDxChania διοργανώθηκε με γνώμονα την πόλη μας. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτά που μας απασχολούν κοινωνικά ή επιχειρηματικά, να προβληματιστούμε, να εμπνευστούμε, να δούμε ότι ίσως αυτά που θεωρούμε ως Ξένα στη ζωή μας δεν είναι παρά μία επινόηση δική μας. Καιρός ήταν πια να συστηθούμε με όσα μας κρατάνε πίσω, και να προχωρήσουμε μαζί μπροστά!