3.527 κρούσματα στην Κρήτη από τις αρχές Αυγούστου – Τα Χανιά στην 1η θέση επιδημιολογικά

14.25

Παρά τους καθημερινούς εμβολιασμούς και την μίνι καραντίνα της μιας εβδομάδας στα Χανιά η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, ο νομός το τελευταίο διάστημα κρατά τα σκήπτρα της πιο επιβαρυμένης επιδημιολογικά περιφερειακής ενότητας της Κρήτης. Τα 181 κρούσματα που καταγράφηκαν χτες στα Χανιά και ο αριθμός ρεκόρ των 275 στο Ηράκλειο που επέβαλε στην περιοχή επίσης μίνι καραντίνα για μία εβδομάδα, δείχνουν ότι η επιδημία διασπείρεται με ταχύτατους ρυθμούς για να καταγράψει λίγες μέρες πριν τον 15Αύγουστο τα 554 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι το πρωί στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν συνολικά 177 ασθενείς εκ των οποίων οι 22 διασωληνωμένοι ενώ χθες έγιναν περισσότερες από 23 εισαγωγές. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο έχουν εντοπιστεί στο νησί 3.527 νέα κρούσματα. Παράλληλα, σε 12 μόνο ημέρες, στα νοσοκομεία της Κρήτης σημειώθηκε αύξηση νοσηλευόμενων ασθενών με κορoνοϊό κατά 40% στις απλές κλίνες και 53% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ερτ, τονίζει ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται τα κρούσματα αναλογικά με τους μόνιμους κατοίκους αλλά με τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Παράλληλα ο κ. Τζανάκης σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετοί οι οποίοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό έχουν εμβολιαστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούνται και για τους εκείνους τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί στα νέα κρούσματα το αντίκτυπο της σημαντικής αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα Ρεθύμνου (+95%) και Αγίου Νικολάου (+139%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου 2021, από τα οποία θα εκτιμηθεί και η πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία του νησιού 10-12 ημέρες αργότερα.