39 εμβολιάστηκαν στην πρεμιέρα του NOVAVAX στο ΓΝΧ – Γιατί έπαθαν κρίση πανικού

17.48

Πρεμιέρα έκανε χθες ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Αμερικανικής Novavax στο Νοσοκομείο Χανίων. Συνολικά είχαν κλειστεί 46 ραντεβού και προσήλθαν για εμβολιασμό 39. Οι εμβολιασμοί με novavax θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από το πρωί μέχρι το βράδυ και απευθύνονται σε ανεμβολίαστα άτομα και όχι σε αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμένων πολιτών.

Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο το οποίο περίμεναν πως και πως κυρίως εκείνοι που δεν ξεπέρασαν τις φοβίες τους για τα mrna εμβόλια και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα 7 άτομα που δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν κάποιοι από τον φόβο τους υπέστησαν κρίσεις πανικού και όταν συνήλθαν στα ΤΕΠ έκλεισαν νέο ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα. Στα άτομα που εμβολιάστηκαν διάφορων ηλικιών ήταν και μία θηλάζουσα και ένας αντιεμβολιαστής υγειονομικός του νοσοκομείου Χανίων, ο οποίος είχε βγει σε αναστολή.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στο νοσοκομείο Χανίων έχουν γίνει μέχρι και τον Φεβρουάριο 73.985 εμβολιασμοί. Από αυτά μόνο 199 έχουν γίνει με το σκεύασμα της moderna, τα περισσότερα με το εμβόλιο της Pfizer 63302, ενώ έχουν γίνει και 2.897 εμβολιασμοί σε παιδιά.

Εν τω μεταξύ από αυτήν την εβδομάδα αλλάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στο παιδιατρικό τμήμα.

Σε αυτό το γράφημα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των Χανιωτών εμβολιάστηκαν το καλοκαίρι του 2021 καθώς και τον Δεκέμβριο, ενώ οι φθινοπωρινοί μήνες παρουσίασαν ύφεση καθώς δεν είχε παρέλθει για αρκετούς το εξάμηνο για την επαναληπτική δόση.

Και μπορεί οι εμβολιασμοί να συνεχίζονται όμως ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και τα στοιχεία των θανάτων δείχνουν ότι ακόμα δεν έχει περάσει η ανησυχία για τις επιπλοκές τις νόσου.  Σε ένα 24ωρο στην Κρήτη έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα.

Στο ΠΑΓΝΗ μια 88χρονη έχασε τη μάχη, ενώ και στα Χανιά μια 90χρονη και μια 82χρονη κατέληξαν από επιπλοκές του ιού. Τέλος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου μια ηλικιωμένη γυναίκα δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία της πνοή.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα νοσηλεύονται περίπου 155 με τους 17 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και από αυτούς οι 9 είναι   διασωληνωμένοι.