3ο Ετήσιο Συνέδριο Χανίων του Ελληνικού Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής

18.39

Το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής διοργανώνει το 3ο ετήσιο συνέδριό του στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2014 στο Kiani Beach Resort στα Χανιά με τίτλο «Η Νέα Ευρώπη υπό Διαμόρφωση: Απόσχιση, Ιδεολογική Πόλωση και ο Αναδυόμενος Θεσμικός Σχεδιασμός της ΕΕ».
 
Η συνάντηση αυτή αποσκοπεί στη συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια (δείτε εδώ για το πρόγραμμα και τα συμπεράσματα του 1ου και 2ου Φόρουμ των Χανίων) με τη συμμετοχή διακεκριμένων κοινωνικών επιστημόνων, πολιτικών αξιωματούχων και ανθρώπων της αγοράς. Η φετινή συνάντηση επιδιώκει να αναλύσει τα αποτελέσματα και τις συνέπεις των Ευρωεκλογών του Μαΐου τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο και ως εκ τούτου να προτείνει διεξόδους μέσα από τη θεσμική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να γεννηθεί μέσα σε ένα περιβάλλον ευρωσκεπτικισμού, αποσχιστικών τάσεων και εθνικής ιδεολογικής πόλωσης. Θα επικεντρωθούμε επίσης στις νομικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές της υπό διαμόρφωση δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης.
 
Όπως τα πρώτα δύο, έτσι και το 3ο Φόρουμ των Χανίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία των Decidendi Consultants και τη φιλοξενία του Κiani Beach Resort, όπου και θα λάβει χώρα το διήμερο των συζητήσεων. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι επίσης το Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης και η εταιρεία ηλιακών θερμικών συστημάτων CALPAK S.A.. Το διήμερο εργασιών υποστηρίζουν επίσης το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων London School of Economics καθώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
 
Το επισυνημμένο πρόγραμμα περιέχει τη λίστα των ομιλητών ανά θεματικό άξονα συζήτησης. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Karel Lannoo (Διευθύνων Σύμβουλος του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες), η κ. Adrienne Héritier (Καθηγήτρια Συγκριτικής κι Ευρωπαϊκής Δημόσιας Πολιτικής στο European University Institute στη Φλωρεντία), ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος (πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) και ο κ. Χρήστος Ροζάκης (πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα). Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει ένα αμιγώς πολιτικό πάνελ με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτικών.
 
Προσκαλούμε όλους τους συντάκτες των μέσων ενημέρωσης που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες του προσεχούς Φόρουμ στα Χανιά. Το διήμερο εργασιών θα βιντεοσκοπηθεί στη μεγαλύτερη διάρκεια και θα διεξαχθεί αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Κατόπιν συνεννοήσεως, θα μπορούσε να τεθεί στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου βιντεοκάμερα για τη λήψη συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες του συνεδρίου στα πλαίσια του GPPF. Τέλος, με το πέρας του συνεδρίου, θα σταλεί μία σύντομη περίληψη των  πρακτικών της εκδήλωσης, καθώς και σύνδεσμοι σε βιντεοσκοπημένο υλικό. Για περαιτέρω πληροφορίες, ακολουθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του GPPF.
 
 
Το GPPF
 
Το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής (Greek Public Policy Forum) είναι μία νέα ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου και την προώθηση της έρευνας πάνω σε θέματα που άπτονται της ελληνικής δημόσιας πολιτικής (policy). Η πρώτη συνάντηση του Φόρουμ έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το Μάιο του 2011 και έκτοτε έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα εκτενές δίκτυο αποτελούμενο κατά βάση από Έλληνες της νεότερης γενιάς που διδάσκουν σε πανεπιστήμια, κυρίως της Βρετανίας. Αποτελεί μία «πολιτική» (αλλά μη κομματική) προσπάθεια που ξεκίνησε με εφαλτήριο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και στοχεύει να λειτουργεί ως πλατφόρμα ποιοτικού διαλόγου για θέματα δημόσιας πολιτικής στο εγχώριο αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στενή ομάδα των «πολιτών» αποτελείται από τους: Άρη Χ. Γεωργόπουλο (Αναπληρωτή Καθηγητή στο Ευρωπαϊκό και Δημόσιο Δίκαιο, Πανεπιστήμιο του Nottingham, aris.georgopoulos@gmail.com), Νικήτα Κωνσταντινίδη (Λέκτορα στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Πανεπιστήμιο του Cambridge, nikkon80@gmail.com), Ηλία Ντίνα (Λέκτορα Συγκριτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, elias.dinas@gmail.com), Κυριάκο Παπαδάκη (Decidendi Consultants, kiriakos_papadakis@hotmail.com) και Βασίλη Π. Τζεβελέκο (Λέκτορα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Πανεπιστήμιο του Hull, vassilis.tzevelekos@gmail.com).
 
Μέχρι στιγμής το Φόρουμ έχει διοργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων για διαφορετικές πτυχές της κρίσης στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Νότιγχαμ, του London School of Economics, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυο μέρες πριν τα Χανιά (Τετάρτη 24.09.2014, 7μ.μ.), το Φόρουμ μαζί με την πολιτική κοινότητα «Μπροστά» συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να προσφέρουν μία καλά οργανωμένη βάση για διάλογο σε θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και να λειτουργήσουν ως δημόσια «αγορά», στην οποία ασκείται κριτική, αποδομούνται μύθοι και στερεότυπα και, πρωτίστως, κατατίθενται ιδέες και προτάσεις για την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.