4η Οκτωβρίου… η μέρα που κατέρρευσε το facebook

15.36

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 6:30 το απόγευμα. Η μέρα του 2021 που πέθανε το facebook για έξι ώρες. Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης η κατάρρευση του φανταστικού κόσμου των social media βρίσκεται στη λίστα των πρώτων ειδήσεων.

Τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και WhatsApp να έχουν τέθηκαν εκτός λειτουργίας και αρκετοί ανά τον πλανήτη κυριεύτηκαν από πανικό. Γιατί δε μπορούν να συνδεθούν; Μήπως φταίει το ρούτερ; Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας; Οι κάτω των 50 ετών κυρίως κλήθηκαν να σηκώσουν το κεφάλι από την οθόνη και αρκετοί δεν ήξεραν τι να κάνουν….

Αναφορές στο Twitter υποστηρίζουν ότι το Facebook και το Instagram αποσύρθηκαν  από το Σύστημα Ονοματοδοσίας Διαδικτύου (DNS), με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες σχετικά με το αν πρόκειται για συντονισμένη κυβερνοεπίθεση ή όχι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας οι εργαζόμενοι στην της δεν μπορούσαν καν να μπουν στο κτίριο για να διορθώσουν την κατάσταση καθώς οι κάρτες εισόδου δεν λειτουργούσαν.

Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται πως τα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του Facebook είναι διαθέσιμα για πώληση σε γνωστό φόρουμ χάκερ, την ώρα που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι εκτός λειτουργίας σε όλο τον κόσμο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε δημοσιευτεί ανακοίνωση στο εν λόγω φόρουμ χάκερ που ανέφερε ότι είχε ονόματα, email, αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσία, φύλο 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook.

Μάλιστα, ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με το ποσό να φτάνει τα 7,5 εκατ. δολάρια, δηλαδή ο ένας λογαριασμός αξίζει 5.000 δολάρια. Ο πωλητής, σε ανάρτησή του, ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρεία που εργάζεται για να πάρει από το Facebook δεδομένα. Ο πωλητής προσθέτει πως η εταιρεία λειτουργεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έχει πάνω από 18.000 πελάτες. Μάλιστα, φαίνεται να υπογραμμίζει πως «είμαστε νόμιμη εταιρεία».