400 παιδιά στους σχολικούς αγώνες σκακιού στη Χερσόνησο!

08.40

Μαζική συμμετοχή και σπουδαία διοργάνωση στο 15ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού Ανατολικής Κρήτης που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Lyttos Beach. Ο αριθμός των 394 παιδιών αποτελεί ένα μεγάλο ρεκόρ που καταδεικνύει την τεράστια ανάπτυξη του σκακιού στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Διοργανωτές ήταν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου, το Ηράκλειο ΟΑΑ, ο Σκακιστικός Ομιλος Ηρακλείου, η Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου και ο Σκακιστικός Ομιλος Λων Κάντια σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.  Η μαζική προσέλευση δημιούργησε μια μικρή καθυστέρηση την πρώτη μέρα αλλά στην συνέχεια της διοργάνωσης όλα κύλησαν ομαλά και οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραμονή τους στους εξαιρετικούς χώρους του ξενοδοχείου.

Στα πολύ θετικά της διοργάνωσης οι οργανωτικές καινοτομίες όπως η χρήση καμερών από το χώρο των αγώνων που έδινε τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθούν από τα σαλόνια του ξενοδοχείου τις εξελίξεις στο χώρο των αγώνων. Η δωρεάν διανομή t-shirt σε όλα τα παιδιά είχε δημιουργήσει μια πολύ όμορφη γαλάζια εικόνα από όλα τα παιδιά ενώ και οι γονείς έλαβαν το δικό τους μικρό δωράκι, ένα φυλλάδιο με όλους τους κανονισμούς του σκακιού προκειμένου να μάθουν και εκείνοι και να έχουν την ευκαιρία να παίζουν με τα παιδιά τους. Συνολικά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω της μαζικότητας των παιδιών, η διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Οι αγώνες αυτοί ήταν η προκριματική φάση του Παγκρήτιου Σχολικού Πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί στο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου στο Ρέθυμνο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους 3 πρώτους και στις 3 πρώτες ανά κατηγορία Αγόρια – Κορίτσια):
Νήπια:
Χωραφάς Εμμανουήλ, Καλαϊτζάκης Αντώνης, Σταματάκης Ραφαήλ
Αναστασάκη Εργίνα, Κοπιδάκη Μαρία Έλενα, Κώτη Ζωή
Α’ Δημοτικού:
Κλάδος Γιώργος, Πλεύρης Θεοχάρης, Δρακωτός Άγγελος
Βιανιτάκη Μιχαέλα, Κοντογιάννη Βίβιαν, Νικολουδάκη Αντωνία
Β’ Δημοτικού:
Φαρσάρης Χαράλαμπος, Χωραφάς Δημήτρης, Ψαρολογάκης,
Αναστασάκη Αναστασία, Γιαννακάκη Αιατερίνη, Παναγιωτάκη Ελπίδα
Γ’ Δημοτικού:
Τερζάκης Γιώργος, Γιαλύτης Αρίσταρχος, Πιτσώκος Βασίλειος
Κοζύρη Αικατερίνη, Ορφανάκη Καλλιόπη, Μανιαδάκη Μυρτώ
Δ’ Δημοτικού:
Αργυριάδης Νίκος, Σερπετσιδάκης Ιωάννης, Δασκαλάκης Μάνος
Τσαπάκη Ασημένια, Φραγκιαδάκη Ουρανία, Χαριτάκη Μαρία
Ε’ Δημοτικού:
Φαρσάρης Μιχάλης, Ροδιτάκης Εμμανουήλ, Καζάκος Νικόλαος
Κοτσυφάκη Δανάη, Μανουσάκη Ρενάτα, Καρούζου Ανδρονίκη-Μελίνα
ΣΤ’ Δημοτικού:
Φραγκιαδάκης Νικόλαος, Μουλιανιτάκης Νικόλαος, Λαντζουράκης Νικόλαος
Μακρή Ιωάννα, Χαλκιαδάκη Άννα-Μαρία, Βητοπούλου Μυρτώ
Α’ Γυμνασίου:
Παπιδάκης Γιώργος, Γεωργακάκης Μιχαήλ, Αλεξανδράκης Γιώργος
Εργαζάκη Ειρήνη, Φοινικιανάκη Στυλιανή, Καπνιστού Μαρία
Β’ Γυμνασίου:
Κουτσουράκης Γιάννος, Κοτσίνης Αλέξανδρος, Κουβίδης Γιάννης
Κουτσουράκη Αριάδνη, Ματθαιάκη Νεφέλη, Μπαντά Διονυσία
Γ’ Γυμνασίου:
Μπροκαλάκης-Γούναρης Χρήστος, Αγγελάκης Ηλίας, Κερμετζόγλου Μιχαήλ
Λαντζουράκη Όλγα, Σαριδάκη Μαρία

 Λύκεια: Σερπετσιδάκης Νίκος, Ξηρουχάκης Εμμανουήλ, Μαρντογιάν Αραράτ.

Τη σκυτάλη στις σκακιστικές διοργανώσεις παίρνει αυτή τη Κυριακή 11 Μαρτίου το Παγκρήτιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα (4μελής ομάδες σχολείων) που θα διεξαχθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών.
Ο Δήμος Χερσονήσου είναι φέτος «ο βασιλιάς του σκακιού» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, καθώς διοργανώνει 3 σπουδαίες διοργανώσεις μαζί με το σχολικό πρωτάθλημα.

Σειρά έχει η διοργάνωση του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος ΠΟΑ και Β’ Εθνικής στο 3ημερο 27 έως 29 Απριλίου στο ξενοδοχείο Aldemar ενώ ξανά στο ξενοδοχείο Lyttos Beach θα διεξαχθεί το 2ο Διεθνές Τουρνουά Χερσονήσου το διάστημα 17 έως 24 Ιουνίου.

Θα προηγηθεί στο ίδιο μέρος, μια εβδομάδα πριν, η μεγάλη σκακιστική γιορτή των ακαδημιών των διοργανωτών (Ηράκλειο ΟΑΑ, ΣΟ Ηρακλείου, ΣΑ Χερσονήσου, ΣΟ Λέων Κάντια) στις 9 Ιουνίου που θα έχει έντονα και το καλοκαιρινό χρώμα (νεροτσουλήθρες κλπ).

Κώστας Κλώκας (Διευθυντής Αγώνων)

Μετά από 15 χρόνια στο ηράκλειο, στη Χερσόνησο και στο Λασίθι έχουν δημιουργηθεί εντυπωσιακές συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά να έρχονται μαζικά για να συμμετάσχουν σε αυτούς τους αγώνες της Ανατολικής Κρήτης. Είναι εντυπωσιακό ότι 394 παιδιά πλημμύρησαν τους χώρους της διοργάνωσης και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημε΄νοι που τη φέραμε εις πέρας.
Μιχάλης Δελάκης (πρόεδρος Ηράκλειο ΟΑΑ)
Η Κρήτη δείχνει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Το βασικό στοίχημα είναι η παιδεία ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Και το σκάκι τα συνδυάζει όλα αυτά
Νίκος Συριγωνάκης (εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Περιφέρειας Κρήτης)
Πάρα πολύ σημαντική και ιδιαίτερη διοργάνωση. Η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη είσοδο μικρών παιδιών στον αθλητισμό. Το σκάκι σε όλη την Κρήτη τα 4 τελευταία χρόνια διαδίδεται ευρέως και αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό.   
Δέσποινα Πλευράκη (πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου)
Ο Δήμος Χερσονήσου αποτελεί πια κρίκο της σκακιστικής αλυσίδας.  Πλέον μιλάμε για θεσμοθετημένες διοργανώσεις για το σκάκι και όλο αυτό έχει φέρει μια ανάπτυξη γενικότερη σε συνέργεια με τοπικούς φορείς και παράγοντες και φυσικά με την Περιφέρεια Κρήτης.
Γιάννης Μαστοράκης (Δήμαρχος Χερσονήσου)
Ο Δήμος Χερσονήσου μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί «βασιλιάς του σκακιού» στην Κρήτη. Γενικά η Κρήτη έχει δείξει ότι αγαπάει το σκάκι και όλοι οι δήμοι κάνουν σημαντικές διοργανώσεις. Έχουμε τολμήσει σημαντικά εγχειρήματα με αποκορύφωμα το πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων που διοργανώσαμε πέρυσι αλλά και το 2ο Διεθνές Τουρνουά που θα διοργανώσουμε φέτος. Ωστόσο οι διοργανώσεις που αφορούν ειδικά στα παιδιά είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας.