45 φοιτητές Αρχιτεκτονικής θα προτείνουν πως θα “κερδίσει” χώρο ο Πλατανιάς – Μελετούν και τα ρέματα

17.56

Ξενοδοχείο ή τουριστική επιχείρηση είναι χτισμένη σε ρέμα και πλημμυρίζει η περιοχή στις ισχυρές βροχοπτώσεις; Το Υπουργείο Περιβάλλοντός θέτει σε διαβούλευση τη λύση για να νομιμοποιήσει τις κατασκευές αυτές εφόσον μέσα σε έναν χρόνο οι ιδιοκτήτες μπορούν να τεκμηριώσουν στην Περιφέρεια ότι μπορούν να παροχετεύσουν τη ροή των υδάτων σε νέα κοίτη.

 

Η διάταξη αυτή θα αφορά μικρά υδατορέματα και κτίσματα που έχουν πολεοδομική άδεια. Το που βέβαια θα στρέψουν την κοίτη των ρεμάτων αφού οι ιδιοκτησίες είναι η μία δίπλα στην άλλη στις τουριστικές περιοχές όπως για παράδειγμα στον Πλατανιά είναι ένα άλλο θέμα.

 

Εν τω μεταξύ, από την προηγούμενη εβδομάδα 45 φοιτητές αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Φεράρα στην Ιταλία πραγματοποιούν ένα διεπιστημονικό εργαστήριο στο ΚΑΜ ακριβώς για το τι γίνεται με τις πυκνοκατοικημένες περιοχές και συγκεκριμένα μελετούν τον Πλατανιά, ο οποίος αναπτύχθηκε χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό στο παραλιακό μέτωπο, καταπατώντας οι τουριστικές επιχειρήσεις ρέματα και χείμαρρους.

Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι making space, δημιουργώντας χώρο και το Σάββατο οι Αρχιτέκτονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους για το πως πρέπει να είναι ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου ώστε να μη χαθεί το τοπίο, το πράσινο μέσα στο διαρκή τσιμεντοποίηση της περιοχής η οποία τουλάχιστον παραλιακά έχει κορεστεί.

Πάντως ένα από τα συμπεράσματα των φοιτητών είναι το πως ενώ κάποιος βρίσκεται στο ύψος του δρόμου της παλιάς εθνικής οδού, από τα κτίσματα δε μπορεί εύκολα να αντιληφτεί ότι σε λίγα δεκάδες μέτρα πιο κάτω υπάρχει θάλασσα, νομίζοντας ότι ζεις σε μια πόλη και όχι στην ύπαιθρο.

Τα αποτελέσματα τους οι φοιτητές θα τα παρουσιάσουν το Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΚΑΜ.