460 εκατομμύρια στην Ελλάδα για τη μετανάστευση

16.27

Στα 9,2 δισ ευρώ θα δοθούν για την περίοδο 2014-2020, σχετικά με τη Μετανάστευση,  το Άσυλο, τα Εξωτερικά Σύνορα, την Εσωτερική Ασφάλεια και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η Ελλάδα θα λάβει από τα ανωτέρω Ταμεία ποσό 460,7 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το τρίτο σε ύψος μέγεθος, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα:

  • Για τη Μετανάστευση, Άσυλο και Ένταξη θα λάβει 259,2 εκατ. ευρώ
  • Για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. ευρώ
  • Για τον εξοπλισμό της FRONTEX 14 εκατ. ευρώ (1 πλοίο ακτοπλοΐας, και 1 μηχάνημα φωτοανίχνευσης), λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ειδική δράση της FRONTEX.
  • Για την Εσωτερική Ασφάλεια, θα λάβει 20,5 εκατ. ευρώ

Αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις. Ειδικότερα, για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, αρχικά κατατέθηκε από την Ελλάδα στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014, επικαιροποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Όπως τονίζουν, είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στους τομείς διαχείρισης των συνόρων, το Άσυλο και την επιστροφή των μεταναστών.

Επίσης, πηγές προσκείμενες στον Έλληνα Επίτροπο,σημειώνουν ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από καταδικαστικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που πρέπει να τηρηθούν και υπογραμμίζουν Ο στόχος των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων.

 Συγκεκριμένα:

  • Απορρόφηση των ποσών της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου 2007-2014, προκειμένου να απορροφηθεί το ποσό των 90 εκατ. €, κατ’ εκτίμηση
  • Επίσπευση έγκρισης των δύο εθνικών προγραμμάτων, ποσού 13 εκατ. €, ως προκαταβολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε προγράμματα και δράσεις, που διαχειρίζεται απευθείας η Επιτροπή, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.λπ.), παρέχοντας έτσι δυνατότητα επιπλέον εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.