4η Σύνοδος Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο για τη διαχείριση των αποβλήτων

16.14

Θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο ο πλανήτης να έχει μηδενικά απόβλητα. Όλα να επαναχρησιμοποιούνται και να μην μετατρέπονται κάποιες γωνιές του πλανήτη σε απέραντες χωματερές. Στο Ηράκλειο το πρωί ξεκίνησε η διεξαγωγή της 4ης Συνόδου  «Forum Κυκλικών πόλεων», παρουσία του ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου.

 

Στο Φόρουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Γεν. Γραμ. Περιβάλλοντος, η ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλοι φορείς.

Ο κ. Γραφάκος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τον σχεδιασμό της Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κρήτη καθώς όλες οι μονάδες που προβλέφθηκαν είτε λειτουργούν είτε βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως πέρα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), έχει εκπονηθεί master plan για την διαχείριση των υδάτων, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όσο και σε επίπεδο μεγάλων δήμων και το Κράτος θα πρέπει να διαθέσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η Σύνοδος «Forum Κυκλικών Πόλεων», αφορά τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να διατηρούνται στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιούνται και στηρίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει αρμόδιες Γενικές Γραμματείες εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε μια κοινή πρωτοβουλία με σκοπό τη συμβολή τους στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σ’ ένα μοντέλο με μηδενικά απόβλητα.