5η χειρότερη περιοχή η Κρήτη στην Ευρώπη για οδήγηση

17.55

Μια έρευνα για την ασφάλεια στον ελληνικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας  MIIR. Η έρευνα δημοσιεύτηκε σε 8 διαφορετικές γλώσσες και δείχνει ότι η Κρήτη είναι ένα από τα 5 πιο επικίνδυνα μέρη για οδήγηση στην Ευρώπη. Δυστυχώς το νησί κατέχει και τα ηνία στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα των θανάτων στους δρόμους της 8ετίας 2010-2018 άντλησε και ανέλυσε η δημοσιογραφική ομάδα 6 ατόμων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας  MIIR. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε ότι αφορά στα τροχαία καθώς μεταξύ άλλων:

4% μειώθηκαν οι θάνατοι στους Ευρ. Δρόμους το 2013 – 2018

25.000 χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ευρώπη

3,5% του ελληνικού ΑΕΠ το κόστος των τροχαίων

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, στατιστικά της Τροχαίας και της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα παρατηρείται αυξημένος αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων για το 2019 σε σχέση με το 2018, ειδικά από τον Μάρτιο του 2019 και έπειτα. Το 2019 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά από τουλάχιστον 15 χρόνια που θα καταγραφεί αύξηση των απωλειών λόγω τροχαίων συγκρούσεων.

Στην Ελλάδα τη μαύρη πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία, αναλογικά με τον πληθυσμό, συνεχίζει να έχει η Κρήτη, καθιστώντας απαραίτητη την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού άξονα του νησιού. Η Κρήτη είναι μια από τις πέντε πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ευρώπη για να οδηγεί κάποιος.

Η δημοσιογραφική ομάδα συσχέτισε τις ποσοστιαίες μεταβολές στον αριθμό των θυμάτων με τα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ ανά χώρα.

Με την εξαίρεση της Σουηδίας, προκύπτει πως όσες χώρες έχουν υιοθετήσει αυστηρότερους κανονισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουν και αναλογικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2018, από τα κράτη-μέλη το καλύτερο σκορ συνολικά στην οδική ασφάλεια επιτυγχάνουν η Ιρλανδία, η Δανία και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τις χειρότερες επιδόσεις στους θανάτους καταγράφουν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Κροατία.

Το απογοητευτικό της έρευνας είναι ότι σε δέκα χρόνια, το 2030, οι θάνατοι από τροχαία, θα είναι η 5η αιτία θανάτου στον κόσμο.