5 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού και για τους «χελωνάδες»

21.26

Μοναδικές στιγμές και δυνατές εικόνες είναι αυτές που συνοδεύουν τη ζωή ενός ενεργού εθελοντή σε οποιοδήποτε επίπεδο και με τον οποιονδήποτε τρόπο. Ο σκοπός για τον κάθε ένα εθελοντή είναι διαφορετικός, το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές κοινό, η δίψα για προσφορά.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ από τη στιγμή της ίδρυσης του δέχεται εθελοντές απ? όλον τον κόσμο. Ανθρώπους πάσης ηλικίας, με διάφορα ενδιαφέροντα, διαφορετικών εθνικοτήτων και συνηθειών. Οι εθελοντές είναι αυτοί που συνθέτουν τον χαρακτήρα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και πάνω από 31 χρόνια και αποτελούν κινητήριο δύναμη για την δράση και το έργο του. Σημαντικός σταθμός άλλωστε στη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι η στιγμή της καθιέρωσης ?πρεσβευτών? για το Σύλλογο. Εθελοντές δηλαδή που εκπροσωπούν τον Σύλλογο και μοιράζονται την εθελοντική τους εμπειρία με το περιβάλλον τους, κινητοποιούν, εμπνέουν και μιλούν για τα οφέλη του εθελοντισμού σε ολόκληρο τον κόσμο!!.
Το 2015 ήταν μια δυνατή χρονιά καθώς αυξήθηκαν οι εθελοντές που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνολικά 561 εθελοντές προσέφεραν 18.880 ημέρες εθελοντικής εργασίας για την προστασία των θαλασσίων χελωνών και των φωλιών τους. Από αυτούς οι 80 ήταν Έλληνες, οι 138 Βρετανοί, οι 75 Γάλλοι, οι 29 Αμερικανοί, οι 37 Γερμανοί, οι 10 Καναδοί, οι 12 Αυστραλοί, οι 22 Ολλανδοί, οι 33 Ιρλανδοί, οι 18 Ισπανοί, κοκ Η γενική αύξηση για όλους τους εθελοντές ήταν σχεδόν 20%.

Πολύ σημαντική αύξηση παρουσίασαν το καλοκαίρι του 2015 και οι συμμετοχές για Πρακτική Άσκηση (Internship) από Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ενώ ο μέσος όρος συμμετεχόντων έφτανε τις 32 συμμετοχές, φέτος οι συμμετοχές έφτασαν τους 70 φοιτητές.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που με μεγάλη προσπάθεια απασχολήθηκαν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Σημαντική βοήθεια σε αυτή τη προσπάθεια δίνουν και οι εθελοντές μακράς διαρκείας του προγράμματος EVS (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+) που φιλοξενούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών και στο πρόγραμμα Κρήτης στο Ρέθυμνο.