“50% Αναβλητικότητα” στο στούντιο Όξω Νού

08.48

“50% Αναβλητικότητα”

Γιώργος Σκρέτης  Έκθεση γλυπτικής/κατασκευών, εγκατάσταση
10 με 18 Ιουνίου στο στούντιο Όξω Νού
εγκαίνια την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 20.00
 
Τι είναι αναβλητικότητα; τι αυτοπειθαρχία; και πώς οι δύο αυτές ροπές μπορούν να συνυπάρξουν δίνοντας σύσταση σε ένα σύνολο έργων όπως αυτό που παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση; Κοινώς, πώς μπορεί κανείς να πείσει τον εαυτό του να κάνει κάτι, να δημιουργήσει, όταν κοιτάζει γύρω του και βλέπει τα φαινομενικά εμπόδια που προτάσσει η κοινή πραγματικότητα; –

Το σύνολο της παρούσας έκθεσης γεννήθηκε μέσα από μία τάση του καλλιτέχνη να συμβιβάσει αυτές τις δύο δυνάμεις, δουλεύοντας επί της ουσίας, με το χρόνο: με τη σχέση, δηλαδή, πότε ευνοϊκή και πότε όχι, μεταξύ εσωτερικού-ψυχολογικού χρόνου και εξωτερικού-κοινωνικο-οικονομικού χρόνου.

Εδώ και μερικούς μήνες ο Γιώργος Σκρέτης δουλεύει ένα σύνολο έργων το οποίο εκτυλίσσεται με βασική συνθήκη να ολοκληρώνεται ένα έργο κάθε μέρα. Αυτή η συνθήκη, σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως ο διαθέσιμος χρόνος, τα υλικά, οι μετακινήσεις και η ύπαρξη ή όχι έμπνευσης έχει δώσει μορφή σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ ύλης, ιδεών και χρόνου.

Τα αντικείμενα δημιουργούνται χρησιμοποιώντας υλικά που είναι προσβάσιμα στο αστικό και φυσικό τοπίο, έτοιμα αντικείμενα και ρετάλια, καθώς και κείμενα, οπτικοακουστικά μέσα και ζωγραφική. Έχοντας επιρροές από το εννοιολογικό και μετα-εννοιολογικό κίνημα στο χώρο της τέχνης, τόσο η φύση των έργων όσο και ό,τι αυτή προκαλεί στις αισθήσεις και τη νόησή μας πηγάζουν από, και στοχεύουν σε μία διερεύνηση της θεώρησής μας περί τέχνης.

Μέσα από αυτό το συνεχώς αυξανόμενο όγκο έργων που γεννιέται από αυτό το project εμφανίζεται η ανάγκη συλλογής, κατανόησης και παρουσίασης του υλικού. Ο δημιουργός έτσι γίνεται ταυτόχρονα επιμελητής και αρχειοθέτης, σε μία προσπάθεια οργάνωσης και εξεύρεσης των νοηματικών που χαρακτηρίζουν το έργο.

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Σκρέτης (γεν. 1983) είναι εικαστικός και μουσικός που ζει και εργάζεται στα Χανιά. Σπούδασε Γλυπτική και Περιβαλλοντική Τέχνη στη σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης και έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη σχέση μεταξύ ύλης, εκ-πολιτισμού και ανθρώπινης αντίληψης, και εκφράζεται μέσω της δημιουργίας εγκαταστάσεων αντικειμένων από ένα διευρυμένο φάσμα μορφών και υλικών τέχνης.
 
10 με 18 Ιουνίου στο στούντιο Όξω Νού
εγκαίνια την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 20.00
ώράριο έκθεσης 10.00 με 23.00